BiH
0

Radmanović: Jedinstveno energetsko tržište razvojna šansa regiona

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na samitu „Dugotrajna energetska stabilnost - preduvjet ekonomskog razvoja" u Ohridu naglasio je zajedničku potrebu stvaranja stabilnog regulatornog i tržišnog okvira koji će privući investitore u energetski sektor radi osiguranja stabilnog snabdijevanja energijom koja je ključna za ekonomski razvoj i stabilnost.

Kao dio evropske porodice izrazili smo, Atinskim memorandumom, spremnost za uspostavljanje regionalnog tržišta u jugoistočnoj Evropi i time postepeno osigurali put za integraciju u unutrašnje tržište energije Evropske unije, što je rezultiralo i potpisivanjem Ugovora o uspostavljanju energetske zajednice jugoistočne Evrope u julu 2006. godine.

-Učešćem u ovom procesu BiH potvrđuje svoju opredijeljenost za reformu energetskog sektora, liberalizaciju tržišta energije i usklađivanje politike sa standardima Evropske unije. To za sve nas predstavlja veliki izazov i nadu, istakao je Radmanović u obraćanju.

On je podsjetio da osnovu energetskog sistema BiH čini elektroenergetski sektor koji predstavlja glavni razvojni resurs. Procjene su da se postojeća instalirana snaga od 4052 MW u hidro i termoelektranama za proizvodnju električne energije može povećati za više od tri puta, izgradnjom novih hidrocentrala, modernizacijom postojećih i izgradnjom novih termoelektrana.

Posebno je značajan udio u hidroenergetskim potencijalima, što povećava sigurnost snabdijevanja i zaštite čovjekove okoline.

Radmanović je kazao da je zahvaljujući značajnoj donatorskoj pomoći i povoljnim zajmovima Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj uspješno izvršena obnova elektroenergetskog sektora BiH.

Uspostavljeno je normalno i pouzdano snabdijevanje električnom energijom, putem povećane proizvodnje uglja i obnove proizvodnih i prijenosnih kapaciteta. Proizvodnja električne energije je dostigla predratni nivo.

Cijela teritorija BiH je ponovo sinhronizovana s Unijom za koordinaciju prijenosa električne energije u Evropi (UCTE).

Sadašnja proizvodnja električne energije zadovoljava potrebe BiH i oko deset posto proizvedene električne energije se izvozi.

-Tri vertikalno integrisane elektroprivrede, dvije u Federaciji BiH i jedna u Republici Srpskoj, uspješno funkcionišu i ostvaruju zadovoljavajuće rezultate - kazao je Radmanović dodajući da su institucije Bosne i Hercegovine i vlade entiteta, Republike Srpske i Federaciji BiH, dale visoki prioritet reformama i razvoju elektroenergetskog sektora.

Naš cilj, prema Radmanovićevim riječima, jeste izgradnja zakonodavstva iz oblasti električne energije, kompatibilnog praksi Evropske unije i uspostavljanje regulatornog okvira koji stvara uvjete za nove investicije i razvoj konkurencije i otvaranje tržišta električne energije.

-Postizanje tog cilja vidimo u razvoju regionalne integracije, čiji je važan segment uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije, koje će doprinijeti većem stepenu razmjene u okviru regiona, većoj konkurenciji i dotoku direktnih stranih investicija - kazao je Radmanović.

Izrazio je punu podršku i spremnost za dosljedno ispunjavanje obaveza preuzetih Atinskim memorandumom i Ugovorom o uspostavljanju energetske zajednice jugoistočne Evrope.

BiH je postigla značajne rezultate u restrukturiranju energetskog sektora, uspostavljanju regulatornog okvira u zakonodavnom i institucionalnom smislu, dugoročnom sagledavanju razvoja i razdvajanju proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, da bi se izbjeglo međusobno subvencioniranje.

Započet je proces liberalizacije tržišta električne energije, kazao je Radmanović dodajući da je od 1. januara ove godine liberalizovano tržište električne energije za sve kupce s godišnjom potrošnjom većom od 10 GWh.

Planirano je da se od 1. januara 2008. godine omogući svim kupcima, izuzev domaćinstava, slobodan izbor isporučioca električne energije, a od 1. januara 2015. godine, i domaćinstvima.

U ovom dinamičnom procesu ostaje još mnogo toga da se uradi na dogradnji legislative, jačanju rada regulatornih tijela, liberalizaciji tržišta i posebno zaštiti čovjekove sredine.

Ključan izazov za BiH i njen ekonomski razvoj, kako je kazao Radmanović, predstavlja proširenje kapaciteta za proizvodnju električne energije kako bi se dugoročno osigurao problem rastućih potreba u snabdijevanju električnom energijom u zemlji i povećao obim izvoza unutar regionalnog tržišta.

Entitetske vlade su tokom prošle i ove godine preduzele brojne inicijative i korake na privlačenju stranih investitora za modernizaciju i proširenje postojećih i izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Jedna od takvih inicijativa je dogovor Vlade Republike Srpske i ČEZ (CEZ) grupacije o izgradnji nove termoelektrane u mjestu Gacko, instalirane snage 700 megavata i modernizacija postojeće termoelektrane i rudnika snage 300 MW.

Osim toga u prošloj i ovoj godini u BiH je odobreno više od 120 koncesija za izgradnju malih hidroelektrana. Rezerve uglja se procjenjuju na oko četiri milijarde tona.

-Ohrabruje i činjenica da postoji veliki interes stranih i domaćih investitora za ulaganje u elektroenergetski sektor, uključujući i projekte poput malih hidroelektrana. To je svakako izazov i za zemlje našeg regiona, da putem zajedničkih poduhvata pristupe izgradnji energetskih kapaciteta - kazao je Radmanović napominjući da je BiH otvorena za takav oblik saradnje.

-Uvjereni smo da će naša podrška i odlučnost na uspostavljanju jedinstvenog energetskog tržišta otvoriti veliku razvojnu šansu cijelom regionu. Vjerujem da ćemo tu šansu iskoristiti za dobrobit naroda i država regiona, istakao je Radmanović u svom obraćanju učesnicima samita u Ohridu.