SDU o slučaju "Dobrovoljačka"
0

"Radmanović je trojanski konj Beograda"

Sarajevo-x.com
Kantonalna organizacija Socijaldemokratske unije Sarajevo osudila je ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništa BiH Nebojše Radmanovića u vezi slučaja "Dobrovoljačka". U saopštenju za javnost pristiglom na našu adresu SDU se pita "po čijem nalogu je putovao u Beograd i zašto je o jednom događaju iz središta Sarajeva razgovarao sa predsjednikom druge države, koja inače BiH priznaje samo formalno, a u suštini radi sve na njenom podrivanju i destabilizaciji."

Ova bh. stranka podsjeća Radmanovića i druge srpske političare da su plaćeni novcem bh. građana, te bi, kako je navedeno, u skladu s tim trebali da njima i odgovoraju i da brane njihove interese, kao i suverenitet zemlje čije ime nose u nazivu funkcije.

"Umjesto toga, oni po savjet idu u Beograd i u skladu s uputama tamošnjih nacionalista, sistemski slabe institucije BiH, ponašajući se kao pravni zastupnici Srbije i zaštitnici njenih mutnih interesa sa ove strane Drine", ističu iz SDU.

"Javnosti je jasno da se političari iz RS-a poput Nebojše Radmanovića ponašaju kao politički 'trojanski konji' Beograda, ciljano ubačeni da, ako već nisu uspjeli 2. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici izbrisati BiH, to sada rade prefinjenije blokiranjem institucija BiH i opstrukcijama na svim razinama. Političari iz RS otvoreno se stavljaju na stranu Srbije, čiji su vojnici 2.maja 1992, bili poslani da silom oružja okupiraju Sarajevo", stoji u saopštenju koje završava stavom da će "ishod pravne bitke 'Dobrovoljačka 2' utjecati na život budućih generacija, na život u Sarajevu, politički ustroj BiH, te odnose u regionu."