BiH
0

Radmanović: Istina o ratu u BiH nije ono što neki govore po svijetu

FENA
Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas da istina o ratnim dešavanjima u BiH "nisu činjenice koje pojedinci znaju", te da ih on ne spori, ali da nas istini može približiti veliki broj činjenica, uvjeti u kojima se sve događalo i odnosi u regionu.

"U tome će nam biti veoma važna i arhivska građa. Ali treba biti pažljiv s njom jer je to suptilna priča", rekao je Radmanović obrazlažući u završnom obraćanju Skupštini RS-a zašto je stavio veto na zaključak Predsjedništva BiH kojim se zaduživalo Ministarstvo pravde i Arhiv BiH da pokrenu aktivnosti za preuzimanje arhivske građe Haškog tribunala nakon njegovog zatvaranja, a koji je danas Skupština RS-a stavila van snage.

Naveo je da će sve što se dešavalo tokom rata u BiH kad-tad biti dostupno, a da istina nije samo ono što neki govore po svijetu.

Radmanović je u regiranju na neke stavove poslanika SDA i Stranke za BiH, kazao da arhivsku građu "ne može da uzme ko i kada hoće, već da postoje određene norme, iako su neki mislili da mogu da dođu do arhivske građe pa su stvarali svoju priču".

Naveo je da se ne zna sva istina o proteklom ratu kao što su neki tvrdili, da se do nje sporo dolazi, ali se dođe.

"A nije ona ono što jedan broj ljudi sada predstavlja kao istinu i zato to jeste destruktivno po čitavu BiH", kazao je Radmanović i dodao da je jedina zvanična istina u ovom trenutku ono što piše u Dejtonskom sporazumu da se radi o tragičnom sukobu.

Radmanović tvrdi da sve priče "istoričara da se radi o agresiji i ostalom nisu tačne i ne mogu se tako lako dokazivati".

Narodna skupština RS-a je na današnjoj sjednici podržala Radmanovićev stav čime zaključak Predsjedništva BiH od 6. marta kojim zadužuje Ministarstvo pravde i Arhiv BiH da pokrenu aktivnosti za preuzimanje arhivske građe Haškog tribunala nakon njegovog zatvaranja, neće moći stupiti na snagu.