Unaprijeđenje odnosa
0

Radmanović i Tirk o staroj deviznoj štednji

Sarajevo-x.com
Na marginama Samita, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović imao je bilateralni susret sa predsjednikom Republike Slovenije Danilom Tirkom.

Tokom sastanka ocijenjeno je da Bosna i Hercegovina i Republika Slovenija imaju vrlo dobre političke odnose, koje prati i druga vrsta saradnje. Trgovinska razmjena između BiH i Republike Slovenije je ponovno u porastu, iako BiH ima deficit u toj trgovinskoj razmjeni potrebno je naći načina da se on smanji.

Jedno od otvorenih pitanja između BiH i Slovenije je stara devizna štednja. Predsjedavajući Radmanović i predsjednik Tirk su izrazili potrebu za iznalaženjem što skorijeg rješenja.

Predsjednik Slovenije je istakao da Slovenija vidi BiH unutar Evropske unije i da je zainteresovana da pomogne BiH u približavanju BiH Evropskoj uniji i u liberalizaciji viznog režima.

„Bosna i Hercegovina bi trebala do kraja mjeseca ispuniti sva 174 uslova potrebna za liberalizaciju viznog režima“, rekao je predsjedavajući Radmanović, i tom prilikom izrazio nadu da će Republika Slovenija iskoristiti svoj autoritet u Evropskoj uniji da pomogne da građani BiH mogu putovati u zemlje Šengena bez viza.

Predsjednik Tirk predložio je predsjedavajućem Radmanoviću da se, na marginama Samita u Novom Sadu, ponovno sastanu i porazgovaraju o unapređenju odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije.