Susret u Budvi
4

Radmanović i Gojković: Odnosi BiH i Srbije su dobri, dinamični i sadržajni

Klix.ba
Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Nebojša Radmanović sastao se danas, na marginama 16. konferencije predsjednika parlamenata Jadransko – jonske regije koja se održava u Budvi, sa predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u dvije susjedne i prijateljske zemlje. Gospodin Radmanović naglasio je da su u BiH, nakon konstituisanja i izbora rukovodstava oba doma PSBiH, stvoreni svi uslovi za izbor novog Vijeća ministara BiH, te izrazio uvjerenje da će taj proces biti okončan u najskorije vrijeme.

Zajednički je konstatovano da su odnosi BiH i Srbije dobri, dinamični i sadržajni, kao i to da se odvijaju na svim nivoima vlasti. Posebno se razgovaralo o nastavku međuparlamentarne saradnje, koja je, kako je rečeno, ojačana prošlogodišnjom posjetom svih članova kolegijuma oba doma PSBiH Narodnoj skupštini Srbije. S tim u vezi, najavljena je mogućnost da se u narednom periodu potpiše sporazum o saradnji dva parlamenta.

Naglašeno je da je potrebno intenzivirati ekonomsku saradnju i pojačati obim robne razmjene između dvije zemlje.

Izražena je spremnost da se zajednički radi na rješavanju svih otvorenih pitanja, posebno pitanja granice, kao i da se dvije zemlje u narednom periodu međusobno podržavaju na putu ka Evropskoj uniji.

Gospođa Gojković uručila je gospodinu Radmanoviću zvaničan poziv da delegacija PSBiH u punom kapacitetu učestvuje na plenarnom zasjedanju Interparlamentarne unije, koje će se od 13. do 17. oktobra ove godine održati u Beogradu.