{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović i Arnaut primili delegaciju GR-DEM-a

F
28.10.2008. u 14:27
0
0
Radmanović i Arnaut primili delegaciju GR-DEM-a
0
Radmanović i Arnaut primili delegaciju GR-DEM-a
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i savjetnik za ustavnopravna pitanja u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Damir Arnaut primili su članove Izvještajne grupe za demokratiju (GR-DEM) u Vijeću Evrope koju predvodi predsjedavajući grupe, ambasador SR Njemačke u Vijeću Evrope Eberhard Kôlsch.
Radmanović je članovima GR-DEM-a Vijeća Evrope izrazio zahvalnost za podršku BiH te istakao potrebu za nastavkom zajedničkog rada na putu BiH ka punopravnom članstvu u EU.

Radmanović je kazao da je direktna podrška EU i svih njenih tijela i to u savjetodavnom smislu veoma važna radi ubrzavanja proces približavanja BiH EU.

Pored razlika koje postoje, rekao je Radmanović, zajednički cilj svih političkih snaga u BiH jeste članstvo zemlje u EU.

Govoreći o novim ustavnim rješenjima, Radmanović je istakao da se pitanje promjene Ustava treba rješavati unutar BiH i da je potrebno, u kratkom periodu, uraditi ono što je realno i moguće, odnosno, uskladiti Ustav BiH s Deklaracijom o ljudskim pravima da bi svi imali formalno ista prava.

Dodao je da je BiH na evropskom putu i da je, pored potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, razvijen Akcioni plan za ispunjavanje postavljenih uvjeta, a što su dovoljni putokazi da zemlja ide u dobrom smjeru.

Predsjedavajući Kôlsch je kazao da je cilj posjete ove grupe procjena situacije u BiH s aspekta ispunjenja postprijemnih obaveza koje je BiH prihvatila prilikom prijema u članstvo Vijeća Evrope te reformski procesi u BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Tokom razgovora ponudio je da se iskoriste institucionalni kapaciteti Vijeća Evrope za napredak BiH u procesu pristupanja EU te naglasio da će ova posjeta BiH doprinijeti boljem razumijevanju aktualne političke situacije i u skladu s tim pomoći izradi Programa aktivnosti Vijeća Evrope za BiH u narednom periodu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: