Radmanović: Budžet tek iduće sedmice

S
SRNA
30.12.2011. u 13:41
0
0
Radmanović: Budžet tek iduće sedmice
0
Radmanović: Budžet  tek iduće sedmice Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović smatra da je moguće da tokom iduće sedmice bude retroaktivno usvojen budžet zajedničkih institucija, onako kako su ga usaglasili lideri šest političkih stranaka.
Radmanović novinarima danas u Banjoj Luci izjavio da je do 1. januara nemoguće usvojiti budžet institucija BiH za 2011. godinu.

On je istakao da danas neće biti održana sjednica Predsjedništva BiH, ali da na zahtjev predsjedavajućeg Željka Komšića može biti zakazana iduće sedmice.

"Sjednica Predsjedništva BiH ne može biti održana danas, jer to nije predviđeno Poslovnikom o radu", rekao je Radmanović.

On je podsjetio da je prije dva mjeseca predlagao isti način usvajanje budžeta institucija BiH, koji su ove sedmice usaglasili lideri šest političkih stranaka.

"Taj prijedlog je odbijen, a i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić tada je rekao da je to nepotrebno", dodao je Radmanović.

Govoreći o nedavnom sastnaku političkih lidera u Sarajevu, Radmanović je ocijenio da je dobro što je dogovor postignut, te da niko nije ispunio zacrtane ciljeve.

"Jedino je polovično zadovoljan lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je htio biti predsjedavajući Vijeća ministara, ali je umjesto toga dobio Ministarstvo inozemnih poslova", smatra Radmanović.

Prema dogovoru ključnih političkih lidera, Predsjedništvo bi u parlamentarnu proceduru trebalo da uputi prijedlog budžeta za 2011. godinu koji bi bio na nivou izvršenja privremenog finansiranja institucija BiH u ovoj godini.

Riječ je o smanjenju iznosa od 860 do 880 miliona KM, u odnosu na planiranih 1,05 milijardi KM.

Lideri šest vodećih stranaka u BiH postigli su 28. decembra u Sarajevu dogovor o formiranju Savjeta ministara i o budžetu, kao i politički dogovor o usaglašavanju tekstova zakona o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sve što su lideri šest vodećih stranaka u BiH dogovorili u Sarajevu predstavlja cijeli paket obaveza i da, ukoliko se nešto od dogovorenog ne realizuje, od tog paketa nema ništa.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: