{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović: Blizu smo dogovora o reformi policije

F
27.9.2007. u 18:58
0
0
Radmanović: Blizu smo dogovora o reformi policije
0
Radmanović: Blizu smo dogovora o reformi policije
Nebojša Radmanović
Optimista sam i mislim da će se vrlo brzo, prije 15. oktobra, dogovoriti reforma policije, prihvatljiva za evropsku zajednicu i za nas u BiH, izjavio je danas član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SNSD Nebojša Radmanović u Sarajevu u susretu s predstavnicima medijskih kuća nazvanom „Razgovor s povodom“.
On je kazao da je reforma policije kamen spoticanja na putu BiH prema EU, te da su u posljednjih desetak dana razgovori na svim nivoima intenzivirani.

„Sastaju se političari, javno, tajno, visoki predstavnik je sav posvećen u posljednje vrijeme reformi policije, sastaju se eksperti, i moja procjena je da smo blizu dogovora“, naglasio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, teško je u ovom momentu reći kakav će biti taj dogovor, ali u svakom slučaju mora biti u skladu s tri evropska principa.

„Ukoliko postignemo dogovor oko reforme policije, treba očekivati da će BiH za mjesec dana ili nešto više parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a onda početkom naredne godine ga i potpisati, što bi značilo da nećemo ostati jedina zemlja u Evropi koja to nije potpisala. Ja se nadam da će se to stvarno i desiti“, Radmanovićeve su riječi.

Svoj optimizam temelji na tome što su eksperti usuglasili „dobar dio pitanja koja ni ranije nisu bila posebno sporna“; što su u intenzivnim kontaktima između političara svi u BiH imali razgovore s visokim predstavnikom“ (Radmanović tri puta u posljednjih sedam dana) i što će se ti razgovori nastaviti sve do ponedjeljka, 1. oktobra, kako bi se to i završilo; te što će bilateralnih kontakata između političkih lidera vjerovatno biti još u naredna tri dana.

„To pokazuje, prije svega, želju svih da se dogovore. Čini mi se da pokazujemo u tim razgovorima i shvatanje da se mora popuštati i to je dovoljno da sam optimista“, izjavio je Radmanović novinarima u Sarajevu.

Ustvrdio je da nije nije bila sporna koordinacija na nivou BiH, kada su u pitanju policijske snage, te da ne može biti sporna policija RS-a „jer je ona ustavna kategorija“. „Samo“, kazao je, „sporno može biti kako će biti organizirana policija u RS-u“.

Nebojša Radmanović je potvrdio novinarima da je bio u posjeti lideru SDA, Sulejmanu Tihiću, u Fojnici te da je razgovarao s njim i vidio neke prijedloge koji su u skladu s protokolom što ga je visoki predstavnik Miroslav Lajčak podnio, koji nas, dodao je, približavaju dogovoru.

„Nema neki poseban prijedlog gospodina Tihića, nego i on ima, kao što ima svako od nas kada dođe na razgovore, određene prijedloge, sa željom da svi pomalo popuštamo da bismo se dogovorili. U tom razgovoru koji smo imali u prisustvu visokog predstavnika analizirali smo dio po dio ne bi li usuglasili sporna pitanja“, kazao je Radmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: