BiH
0

Radmanović: Bilo bi dobro da dođe do određenih ustavnih promjena

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da u BiH mora doći do određenih ustavnih promjena koje bi bile rezultat dogovora relevantnih političkih faktora i u kojima će biti zastupljena ravnopravno sva tri konstitutivna naroda i ostali.

Do promjene Ustava BiH, kako je kazao Radmanović, treba da dođe kako bi BiH imala svoj ustav usvojen u parlamentarnoj proceduri i koji neće biti "oktroisan".

Predsjedavajući Predsjedništva BIH je tokom razgovora s novinarima u Banjoj Luci naveo da postoji problem u postizanju konsenzusa o tom pitanju, a iznio je i mišljenje da bi trebalo da se ponovo parlamentarci izjasne o ranije usaglašenom "aprilskom paketu" ustavnih promjena.

Kao krupan korak za BiH, on je ocijenio da bi bilo dobro da se taj paket, bez obzira na neke manjakvosti, usvoji u toku godine.

“Ukoliko to ne bude moguće, onda će morati uslijediti priča o promjenama Ustava BiH ispočetka, što znači da će to trajati najmanje dvije do tri godine, s obzirom na stanje u BiH, ukazao je Radmanović. Istakao je da bi u tom procesu uloga međunarodne zajednice trebalo da bude uloga pomagača, savjetodavca i to putem pomoći Venecijanske komisije.