{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović: BiH '"tapka u mjestu'" na putu ka EU

S
3.3.2012. u 08:08
0
18
Radmanović: BiH '"tapka u mjestu'" na putu ka EU
0
Radmanović: BiH '"tapka u mjestu'" na putu ka EU
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da BiH "tapka u mjestu" kada je riječ o putu ka Evropskoj uniji, te da je za to odgovorna BiH, ali i EU.
Radmanović je dodao da mu je drago što je Srbija uspjela nakon mnogo muka da dobije status kandidata za EU i što Hrvatska iduće godine postaje punopravna članica.

"Mi iz BiH smo svi zadovoljni što naši susjedi napreduju prema EU i naš cilj ostaje Evropska unija. Ako mi ove godine možemo da konstatujemo da nije sigurno da ćemo u narednih deset godina postati članica, morat ćemo postaviti pitanje da li to i treba da radimo", istakao je Radmanović.

On je sinoć za RTRS rekao da jedan broj velikih sila, uključujući i EU, ne zna šta da radi sa zapadnim Balkanom, te da između velikih sila postoji "tuča" za zapadni Balkan.

"Zapadni Balkan je uvijek predmet interesovanja velikih sila. U ovom momentu, i Ruska Federacija i Turska vraćaju se na svjetsku scenu, pored ostalog, i preko Balkana. I to je uvijek opasno za male narode u koje i mi spadamo. S druge strane, mi iz BiH nemamo jedinstven stav i potpuno su različiti pogledi iz Banje Luke i Sarajeva, pa i Mostara", rekao je Radmanović.

On je rekao da je Rusija prisutna ne samo u BiH, već na čitavom zapadnom Balkanu, pa i u EU, te da su njene investicije veoma značajne, a da spoljna politika SAD "nije prioritetno Balkan, ali nije ni daleko od Balkana".

Govoreći o članstvu u NATO-u, Radmanović je rekao da će, prema nezvaničnim informacijama, na Vijeću NATO-a u maju uslov rješavanja vojne imovine biti "preskočen" i da će BiH biti članica akcionog plana za članstvo u NATO.

"To u suštini ništa neće mijenjati, jer sve ono što podrazumijeva plan za članstvo mi već ostvarujemo u reformi Oružanih snaga, a manje u političkom dijelu. Taj MAP bi se mogao uporediti sa kandidatskim statusom u EU, dakle stvarno članstvo je još jako daleko", naglasio je Radmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: