BiH
7

Radmanović: BiH neće praviti probleme Hrvatskoj za Pelješki most

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon sastanka delegacija na državnom nivou, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović novinarima su ponovili kako je između ovih dviju zemalja još uvijek niz otvorenih pitanja koje treba riješiti, posebno nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.
Josipović s članovima Predsjedništva BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Josipović s članovima Predsjedništva BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Radmanović je istakao kako BiH mnogo očekuje od Hrvatske, posebno nakon ulaska u EU, ali u smislu daljeg razvijanja dobrosusjedskih odnosa. On je rekao da BiH i Hrvatska imaju niz otvorenih pitanja, prvenstveno o hiljadu kilometara granice koja nije riješena u cjelini. Radmanović je dodao da su delegacije razgovarale i o unapređenju saradnje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH nije propustio priliku da Josipoviću još jednom čestita na ulasku Hrvatske u EU.

Ivo Josipović i Nebojša Radmanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ivo Josipović i Nebojša Radmanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Josipović je rekao da mu je ovo prva zvanična posjeta nekoj zemlji nakon ulaska Hrvatske u EU, što ima i više nego simbolički značaj i govori o tome koliko je hrvatskoj BiH važan susjed, partner i prijatelj.

"Hrvatska je opredijeljena da podrži BiH na putu ka EU i u tom smislu ćemo BiH ponuditi vrhunske stručnjake koji imaju iskustva u pregovorima. Mi ćemo, kao i svaka članica EU, nastojati očuvati tu politiku proširenja i osigurati da BiH ima pravedan tretman u procesu EU integracija", rekao je Josipović.

Na pitanje šta će biti sa CEFTA-om, Josipović je rekao da se vode pregovori EU, Hrvatske i BiH kako bi ta situacija bila prevaziđena i da su načinjeni pomaci kada je u pitanju rješavanje tog problema. Josipović je rekao da će BiH morati raditi na usvajanju standarda EU i da ne očekuje veće probleme.

Ivo Josipović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ivo Josipović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Predsjednik Hrvatske je govorio i o izgradnji Pelješkog mosta kojim Hrvatska želi spojiti svoju teritoriju. Josipović je rekao da susjedna zemlja već pregovara sa EU o načinu finansiranja izgradnje. On je obećao da gradnja mosta neće ugroziti izlazak naše zemlje na otvoreno more.

Radmanović je dodao da BiH neće praviti probleme Hrvatskoj jer očekuje da će to biti ispoštovano.