BiH
0

Radivojević: Akcija suzbijanja rada na crno se nastavlja

FENA
Štab za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju rada nacrno u FBiH danas je u Sarajevu održao šestu sjednicu na kojoj je donio nekoliko zaključaka, koji će se zajedno sa Informacijom o provođenju akcije kontrole rada nacrno naći na narednoj sjednici Vlade FBiH.

Federalni ministar trgovine Desnice Radivojevića, koji je na čelu ovoga štaba, izjavio je novinarima nakon sastanka, da je dogovoreno da akcija kontrole rada nacrno bude nastavljena do kraja godine, te da Vlada treba donijeti novi akcioni plan.

Nakon toga, kako je rekao, akcija će poprpimiti trajni karakter i o tom nastavku neće biti puno medijskih najava. Do nove godine, kako je rekao, napravljen je finansijski plan kojim Vlada treba osigurati oko 200 hiljada KM, s obzirom na to da mnoge institucije koje učestvuju u akciji nisu u svojim budžetima osigurale sredstava za tu namjenu.

"Mislim da ovu akciju neće izbjeći niti jedan poslodavac. Znači akcija će se provoditi kontinuirano, a zbog njene efikasnosti, danas smo se dogovorili da je neophodno u parlamentarnoj proceduri ubrzati izmjene Zakona o radu, izmjeniti Zakon o prekršajima i Zakon doprinosima, o čemu će sutra biti razmatrano i na vanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, kao i to da je neophodno napraviti jedinstvenu bazu podataka kako bi imali podatke svih ustanova uključenih u akciju na jednom mjestu. Dogovoreno je i da bi Vlada trebala da formira jednu ekspertnu grupu vezano za zakonsku legislativu, te da bi trebalo da osigura inspektorima Federalnog zavoda PIO ista ovlaštenja kao i inspektorima Porezne uprave FBiH", rekao je ministar Radivojević.

Prema riječima federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića izmjene Zakona o radu trebe bi biti aktuelizirane već na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma i te izmjene su neophodne jer se radi o zakonu koji pojačava ulogu inspekcijskih organa i koji omogućava kontrolu tržišta rada.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber kazao je kako je Sindikat i ovom prilkom podržao akciju suzbijanja rada nacrno i iskazao spremnost za dalje učešće u toj akciji, dodavši kako osobno smatra, da u FBiH još uvijek ima oko 100 hiljada osoba koje rade nacrno.

U akciji suzbijanja rada nacrno u Federaciji BiH od 2. do 31. jula kontrolirano je 12.358 privrednih subjekata, a prilikom kontrole 65.381 uposlenika zatečeno ih je 2.907 koji nisu bili prijavljeni Federalnom zavodu PIO ili koji su radili nacrno.

U akciju suzbijanja rada nacrno uz Federalnu upravu za inspekcijske poslove uključeni su: Porezna uprava FBiH, Federalni zavod penzionog i invalidskog osiguranja, federalni i kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja i zapošljavanja, Jedinica za podršku Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Odjel za strance pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predsjednici općinskih sudova, federalnih i kantonalnih ministarstva rada, socijalne politike i za pitanja branitelja.