BiH
0

Raditi na donošenju pravilnika o akademskim titulama

FENA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Neophodno je intenzivirati aktivnosti na donošenju pravilnika o akademskim titulama i zvanjima, zaključak je Konferencije ministara obrazovanja u BiH.

Ovo tijelo formirano je radi bolje koordinacije aktivnosti u oblasti obrazovanja i usklađivanja djelovanja nadležnih ministarstava na svim nivoima, od formiranja vlasti u BiH.

Na prvoj sjednici Konferencije je ocijenjeno da treba nastaviti aktivnosti koje su započete u prethodnom periodu, posebno kada je riječ o donošenju pravilnika o akademskim titulama i zvanjima.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović podsjetio je da ranije prijedloge pravilnika akademska zajednica u BiH nije podržala, te istakao da niko u BiH nema pravo da se igra sa sudbinama hiljada ljudi koji završavaju fakultete.

“Dva su ključna problema - zvanja nakon prvog ciklusa studija i ekvivalencija predbolonjskih i bolonjskih diploma“, rekao je ministar Nović.

Ministri nadležni za obrazovanje u BiH formirali su radnu grupu koju čine predstavnici ministarstava i javnih univerziteta da bi nastavili rad na ovom pitanju.

Podržali su i Smjernice za priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija u BiH, te prihvatili Informaciju o aktivnostima u okviru BiH kopredsjedavanja Grupom za praćenje napretka Bolonjskog procesa (BFUG).

Predviđeno je da BiH krajem maja bude domaćin sastanka Upravnog odbora BFUG-a, a domaćini sastanaka u okviru kopredsjedavanja bit će i entitetska ministarstva obrazovanja.

Konferenciji ministara obrazovanja u BiH prisustvovao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renco Davidi koji je istakao da je uklanjanje segregacije i diskriminacije u školama ključni prioritet za Evropsku uniju, saopćilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Vezani članci