{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raditi na donošenju pravilnika o akademskim titulama

F
27.3.2012. u 17:47
0
2
Raditi na donošenju pravilnika o akademskim titulama
0
Raditi na donošenju pravilnika o akademskim titulama
Sredoje Nović
Neophodno je intenzivirati aktivnosti na donošenju pravilnika o akademskim titulama i zvanjima, zaključak je Konferencije ministara obrazovanja u BiH.
Ovo tijelo formirano je radi bolje koordinacije aktivnosti u oblasti obrazovanja i usklađivanja djelovanja nadležnih ministarstava na svim nivoima, od formiranja vlasti u BiH.

Na prvoj sjednici Konferencije je ocijenjeno da treba nastaviti aktivnosti koje su započete u prethodnom periodu, posebno kada je riječ o donošenju pravilnika o akademskim titulama i zvanjima.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović podsjetio je da ranije prijedloge pravilnika akademska zajednica u BiH nije podržala, te istakao da niko u BiH nema pravo da se igra sa sudbinama hiljada ljudi koji završavaju fakultete.

“Dva su ključna problema - zvanja nakon prvog ciklusa studija i ekvivalencija predbolonjskih i bolonjskih diploma“, rekao je ministar Nović.

Ministri nadležni za obrazovanje u BiH formirali su radnu grupu koju čine predstavnici ministarstava i javnih univerziteta da bi nastavili rad na ovom pitanju.

Podržali su i Smjernice za priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija u BiH, te prihvatili Informaciju o aktivnostima u okviru BiH kopredsjedavanja Grupom za praćenje napretka Bolonjskog procesa (BFUG).

Predviđeno je da BiH krajem maja bude domaćin sastanka Upravnog odbora BFUG-a, a domaćini sastanaka u okviru kopredsjedavanja bit će i entitetska ministarstva obrazovanja.

Konferenciji ministara obrazovanja u BiH prisustvovao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renco Davidi koji je istakao da je uklanjanje segregacije i diskriminacije u školama ključni prioritet za Evropsku uniju, saopćilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: