{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radisav Ljubinac osuđen na deset godina zatvora

F
8.3.2007. u 14:50
0
0
Radisav Ljubinac osuđen na deset godina zatvora
0
Radisav Ljubinac osuđen na deset godina zatvora
Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas Radisava Ljubinca, zvanog Pjano, na kaznu zatvora u trajanju od deset godina – za zločin protiv čovječnosti počinjen u periodu od maja do novembra 1992. godine na području općine Rogatica. Ljubinac je proglašen krivim po tri od ukupno šest tačaka optužnice, a po tri tačke je oslobođen.
Sud ga smatra krivim što je „u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske tzv. srpske republike BiH i paravojnih formacija pod vodstvom SDS-a, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području rogatičke općine učestvovao u prisilnom preseljenju stanovništva, zatvaranju civila i drugim nečovječnim djelima.."

Sud BiH je današnju presudu objavio po optužnici od 15. maja 2006., koja je s prvobitnih osam tačaka „svedena“ na šest po izmijenjenoj optužnici od 31. januara 2007. godine.

Radisav Ljubinac je proglašen krivim što je 3. i 4. augusta 1992. izvršio prisilno preseljenje žena, djece i manjeg broja preostalih odraslih muškaraca iz sela i naselja MZ Seljani u logor koji se nalazio u Srednješkolskom centru „Veljko Vlahović“ u Rogatici, a dan kasnije, nakon što su u tom centru razdvojeni muškarci od žena i djece, učestvovao u prisilnom preseljenju žena i djece na Hrešu, općina Stari Grad Sarajevo. Također je kriv što je u periodu od kraja juna do oktobra 1992. u logoru Rasadnik više puta nogama obuvenim u vojničke čizme, te rukama, tukao zatvorene civile nanoseći im ozbiljne fizičke povrede. Radisav Ljubinac je proglašen krivim i za odvođenje 27 civila iz Rogatice 15. augusta 1992., među kojima je bilo maloljetnika, u selo Duljevac, nakon čega su oni korišteni kao „živi štit“ pri napadu na kotu Jačen, a zatim, po završetku akcije, strijeljani.

Oslobođen je odgovornosti po tačkama optužnice koje se odnose na to da je: 26. maja 1992. Nurija Zimić odveden iz svoje kuće u naselju Seljani na ispitivanje kod Radisava Ljubinca, nakon čega se Zimiću gubi svaki trag; zatim odgovornosti da je 3. juna, s drugim osobama, učestvovao u odvođenju 15 muškaraca Bošnjaka iz Seljana, koji su zatim ubijeni a njihova tijela u oktobru 2004. ekshumirana iz masovne grobnice na lokalitetu Dizdareva njiva, u blizini kuće Radisava Ljubinca. U oslobađajućem dijelu je i tačka po kojoj je Ljubinac 28. jula 1992. s izvjesnim Macolom, iz logora u SŠC „Veljko Vlahović“ odveo zubara Mustafu Bešliju, kome se, nakon toga, gubi trag, a njegovi posmrtni ostaci nisu dosad pronađeni.

Sud BiH je naglasio da u oslobađajućem dijelu sudsko vijeće nije imalo dokaza koje bi moglo prihvatiti, a iz kojih bi van svake razumne sumnje proizilazilo da bi optuženi ove tri navedene krivičnopravne radnje i počinio.

Radisav (Veselin) Ljubinac rođen je 1958. u selu Ćemanovići, općina Rogatica. Srbin je po nacionalnosti, državljanin BiH i SCG, automehaničar bez zaposlenja, oženjen, otac dvoje djece. U pritvoru je od 20. decembra 2005. godine. Vrijeme provedeno u pritvoru bit će uračunato u izrečenu desetogodišnju kaznu zatvora, a pritvor se produžava do pravosnažnosti presude.

Glavni pretres u predmetu protiv optuženog Radisava Ljubinca počeo je 7. septembra 2006. godine. Održano je ukupno 19 glavnih pretresa. Saslušani je 20 svjedoka optužbe, vještak specijalista za sudsku medicinu, devet svjedoka odbrane, optuženi Radisav Ljubinac te ljekar specijalista koji je nalaz i mišljenje dao u vezi s uračunljivosti optuženog. Izvedeno je 195 materijalnih dokaza, od čega je 186 predložilo tužiteljstvo, osam odbrana, a jedan materijalni dokaz je Sud zatražio po službenoj dužnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: