Nesvakidašnji slučaj
8

Radiša Samardžija tri godine čeka da sjedne u fotelju direktora Agencije za forenziku

I. Č.
Radiša Samardžija (Foto: Srna)
Radiša Samardžija (Foto: Srna)
Radiša Samardžija, aktuelni načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH, nakon više od tri godine "istjerivanja pravde" stupa na dužnost generalnog direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH.
Vijeće ministara BiH je sredinom decembra 2020. godine, tri godine otkako je pokrenuta tužba, ispoštovalo pravosnažnu odluku Suda BiH i imenovalo Radišu Samardžiju za direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH.

No, Samardžija još uvijek nije stupio na dužnost generalnog direktora. Tek je pokrenuta inicijativa razrješenja vršioca dužnosti direktora Neđe Kojića, koja treba biti usvojena na nekoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH.

"Još uvijek čekam objavu svog imena u Službenom glasniku", kazao je Samardžija za Klix.ba.

Od konkursa i tužbe do presude i imenovanja

Samardžija se 2017. prijavio na konkurs za direktora Agencije za forenzička ispitivanja, ali kao prvorangirani kandidat s najboljim ocjenama nije imenovan. U direktorsku fotelju sjeo je Neđo Kojić u decembru te godine.

Samardžija je početkom 2018. zbog odluke o imenovanju četvrtog s liste - Neđe Kojića tužio Vijeće ministara. Sud BiH je nakon dvije godine procesa pravosnažno donio odluku da Samardžija bude imenovan na poziciju direktora.

Vijeće ministara ni nakon toga nije provelo odluku Suda i bilo je prinuđeno da plaća sudske penale zbog ignorisanja pravosuđa.

Poništili su rješenje o imenovanju direktora i nisu prihvatili nijednog kandidata s liste uspješnih te je Kojić i dalje nastavio obnašati čelnu funkciju Agencije za forenziku, ali kao vršilac dužnosti direktora.

Poništen naknadno raspisani oglas

Ministarstvo sigurnosti BiH je 8. septembra 2020. godine raspisalo oglas za popunu upražnjenog radnog mjesta direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, ali je odlukom Suda BiH i taj oglas trebalo da bude poništen.

Samardžija je za Klix.ba podsjetio da je Sud BiH naredio poništenje tog konkursa iz septembra 2020. godine, nakon čega je Vijeće ministara naložilo Ministarstvu sigurnosti BiH da poništi taj dio konkursa i o tome obavijesti sud.

"Vijeće ministara BiH je izvršilo svoju obavezu 16. decembra 2020. godine i poslije toga je trebalo samo da bude razriješen vršilac dužnosti Neđo Kojić, da bi moje ime moglo biti objavljeno u Službenom glasniku BiH", zaključio je Samardžija.

No, to se još uvijek nije desilo, tako da Samardžija još uvijek čeka da bude imenovan na mandatni period od četiri godine.