BiH
0

Radionica za iniciranje antikorupcijske kampanje u BiH

FENA
U organizaciji Transparency International BiH (TIBiH) i uz podršku Fonda Otvoreno društvo BiH (FOD BiH) u Sarajevu je danas održana radionica društvenog integriteta kojom se želi inicirati snažna antikorupcijska kampanja čije bi rezultate osjetili svi bh. građani.

Portparol TIBiH Srđan Blagovčanin Feni je kazao da su se predstavnici svih nivoa vlasti, civilnog društva i medija okupili na današnjoj radionici u cilju definiranja prepreka u borbi protiv korupcije.

"Prva radionica društvenog integriteta imala je za cilj identifikovanje nedostataka sadašnje zakonske regulative i potreba za korekcijama zakonskog okvira, te eventualno usvajanje novih zakona u skladu s ratifikovanim međunarodnim dokumentima i strategijom za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije", kazao je Blagovčanin.

On je naglasio da je u cilju iniciranja snažnije antikorupcijske kampanje u BiH i na osnovu međunarodnih obaveza što ih je BiH prihvatila brojnim dokumentima TIBiH krajem aprila pozvao i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića i predsjedavajućeg PSBiH Beriza Belkića da iniciraju okupljanje političkih partija kako bi se došlo do konsenzusa o prioritetnom djelovanju o pitanju korupcije.

"Političke partije bi se obavezale da će sve antikorupcijske aktivnosti imati prioritet u državnom parlamentu i ostalim nivoima vlasti u cilju unapređenja stanja koje je prema svim istraživanjima već odavno alarmantno", kazao je Blagovčanin. On je dodao da je Belkić prisustvovao dijelu današnje radionice i izrazio određene pozitivne naznake da je spreman raditi u tom pravcu, te da su u toku dogovori s predsjedavajućim VMBiH Špirićem u cilju organiziranja sastanka političkih partija i drugih aktivnosti što ih TIBiH namjerava raditi u BiH.

Prema mnogim istraživanjima u BiH već godinama su najkorumpiranije političke partije, zakonodavna i izvršna vlast, policijske strukture, zdravstvo i visoko obrazovanje. Prema analizama TIBiH fenomen korupcije najprisutniji je na lokalnom nivou jer građani s tim predstavnicima imaju najviše kontakata.

Današnja radionica dio je projekta TIBiH "Unapređenja društvenog integriteta” koji ima za cilj da na osnovu istraživanja i analitičkih studija te najboljih praksi razvijenih zemalja identifikuje potrebne korekcije zakonskog okvira, poboljšanja u organizaciji, funkcioniranju i međusobnoj suradnji institucija na planu borbe protiv korupcije kroz program radionica društvenog integriteta.