Suočeni s istim problemom
38

Radionica za bh. studente: Kroz unaprjeđenje vještina do lakšeg zapošljavanja

S. Š.
U Banjoj Luci održana radionica za bh. studente
Studenti društvenih nauka sa univerziteta u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru u proteklom periodu imali su priliku razraditi svoje vještine koje im mogu pomoći u budućnosti, prilikom potrage za zaposljenjem.

Riječ je o projektu "Zagovaranje za veću zapošljivost studenata društveno-humanističkih nauka" koje provodi Savet studenata Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Cilj projekta je pomoći studentima da se lakše izbore na tržištu rada, ali i ostvare međusobnu povezanost, razmjenu ideja i iskustava.

"Mi se ovdje družimo i zajedno gradimo neke nove mostove. Ovim projektom smo željeli da pomognemo studentima društveno-humanističkih nauka da dođu do vještina koje će im pomoći u zapošljavanju, jer bez obzira iz kojeg dijela BiH dolaze - svi studenti se bore sa istim problemima", kazao je Danilo Bosnić iz Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci.

Osim iz Banje Luke, Sarajeva i Mostara, na radionicama su bili prisutni studenti iz Travnika, Brčkog, Tuzle, Bosanskog Šamca, Bosanskog Broda, Drvara, Gruda i Bugojna, te su zajedno učili o razvoju digitalnih i komunikacijskih vještina, vještina za pisanje projekata, te prošli obuku za osnivanje sopstvenog preduzeća.

"Ovaj program se bavi gorućim pitanjima kad su naše struke u pitanju. Vrlo su važne sve radionice koje smo imali i jako je bitno da studenti komuniciraju međusobno i da se naša znanja podupiru - ako mi nemamo saradnju, ne možemo očekivati ni da razvijamo nauku", kazao je Amar Velagić iz Bugojna.

Student Amar Velagić
Student Amar Velagić

Nakon radionica učesnici će zajedno kreirati zagovaračku kampanju za bolje zapošljavanje studenata društveno-humanističkih nauka, a u tome će ih voditi dekan banjalučkog Filozofskog fakulteta, Srđan Dušanić.

"Ovakve aktivnosti za vas mogu biti početak nekih većih stvari. Bitno je da budete vrijedni, radite na sebi i budete uporni i onda ćete doći do toga da se izdignete iznad prosjeka. Nemojte da vam život bude samo predavanje i kuća - šteta je da propuštate ovo vrijeme", poručio je Dušanić.

Osim edukacije polaznici su imali priliku da otkriju čari Vrbasa i okušaju se u vožnji dajakom, obiđu znamenitosti Banje Luke te posjete Visitor centar Pecka.