BiH
0

Radionica Udruženja BH novinari u Goraždu: Medijska struka nikad nije bila u težoj poziciji

Piše: E. A.
Udruženje BH novinari i Klub novinara Goražde organizirali su radionicu na temu zaštite slobode govora i radnih prava novinara. Slične radionice organizovane su u svim većim gradovima BIH pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške u BIH.

Fokus razgovora bio je na sindikalnom organizovanju, radnim pravima novinara, političkoj i ekonomskoj podjeli medija, ekonomskim pritiscima na novinare te neefikasnosti državnih mehanizama, što su neki od uzroka kršenja prava novinara koji su postali svakodnevnica. Kršenje prava novinara s druge strane neminovno ostavlja posljedice i po slobodu govora a najčešća kršenja prava vezana su za isplate plaća, uslova rada, dužine radnog vremena i cenzure.

"Novinari izvještavaju o drugim profesijama, raznoraznim problemima a najmanje govore o svojoj profesiji. A novinari možda najviše rade pod raznoraznim pritiscima. Zato smo htjeli da ih osnažimo na ovim radionicama da se organizuju sindikalno, da više govore o svojim problemima i da u fokus javnosti stave probleme koji su uglavnom slični u medijima. Rad na crno, niske plate i politički i ekonomski mobing. Tamo gdje postoji sindikat u medijima situacija je mnogo bolja ali ipak neki novinari ne žele biti dio sindikata jer se boje da će time navući bijes poslodavaca što je potpuno pogrešno“, kaže Adis Šušnjar projekt koordinator u Udruženju BH novinari.

Uvodničari tokom novinarske radionice bili su Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BIH i Elma Geca predsjednica Sindikalne organizacije RTV BPK Goražde.

"Ozbiljan je problem što pojedinci prilaskom ili navijačkom novinarskom politikom putem vodećih stranaka misle da će ostvariti bolja prava, bolju plaću, položaj, okruženje ili druge beneficije u čemu ozbiljno griješe jer svaka politika ima svoj rok trajanja pa tako i vladajuća. Medijska struka nikad nije bila u težoj poziciji, totalno degradirana, ucijenjena, nepoštovana, pod raznim pritiscima, ali smatram da jedan dobar dio krivice za svoju poziciju snose i novinari, upravo iz tih razloga. Riješenje je u sindikalnom organizovanju. Sindikat nije jedan ili dva čovjeka, svi članovi moraju ozbiljno pristupiti kako profesiji, tako i radu unutar sindikata, i raditi na profesionalnoj ali i sindikalnoj edukaciji“, ističe Toskić.

U aktuelnom političko – ekonomskom stanju koje se itekako odražava i na poziciju medija, sve je značajnija uloga granskog sindikata u zaštiti radnih prava novinara i novinarske profesije, naglašeno je tokom radionice.

U kreiranju ukupnog, pa i političkog ambijenta i uslova u kojima rade, svakako veliku ulogu imaju i zaposlenici u medijima, koji, između ostalog, više nego ranije, trebaju raditi na snaženju međusobne solidarnosti kao jednog od temeljnih principa sindikalnog djelovanja, istaknuto je u Goraždu.