{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radionica u KCUS-u: Uspostava trauma registra i sistema u BiH

F
16.9.2013. u 12:08
0
0
Radionica u KCUS-u: Uspostava trauma registra i sistema u BiH
0
Radionica u KCUS-u: Uspostava trauma registra i sistema u BiH
U sklopu saradnje između Univerziteta Iowa - USA i Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), te Klinike za ortopediju i traumatologiju KCU Sarajevo, danas je održana radionica "Trauma registar i trauma sistem u BiH".
Radionicu je otvorio generalni direktor Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Damir Aganović.

"Podrška koju Kliničkome centru Univerziteta u Sarajevu pruža Univerzitet Iowa je nesebična, jer na taj način uveliko pospješuju razvoj novih i realizaciju postojećih projekata našeg centra, za šta smo im iznimno zahvalni. Zahvaljujući upravo ovoj podršci otvorila se prilika za dizajniranje Trauma registra čiju su bazu podataka Injury Databese (IDB) o povredama implementirale članica EU", kazao je prof. dr. Aganović.

Šef Klinike za urgentnu medicinu (KUM) i direktor Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj (NIR) prof. dr. Zoran Hadžiahmetović je istakao važnost ovoga projekta.

"Trauma sistem je ključni sistem koji faktički ne postoji u BiH. Cilj skupa je da se animiraju sve zdravstvene ustanove u BiH, zavodi javnoga zdravstva i ministarstva zdravstva radi uspostavljanja osnovnih preskripcija koje su predviđene Trauma sistemom, te da se pređe i na njihovu implementaciju. Ovo je prvi sastanak o Trauma sistemu u BiH, koji je organizirao Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kao najveća zdravstvena institucija u saradnji s Univerzitetom Iowa i Evropskim udruženjem za traumu i uregentnu medicinu", istakao je prof. dr. Hadžiahmetović.

Dr. Rupert Kisser iz Istraživačkog odjela austrijskog Odbora za sigurnost cesta, te dr. Muhamed Jamakosmanović s Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, također su govorili o svojoj percepciji projekta, te važnosti njene implementacije.

Cilj projekta je redizajniranje postojećeg registra kao i izrada elektronske verzije. Navedeni registar bi popunjavali medicinski tehničari u Traumatološkoj ambulanti KCU Sarajevo tokom 24 sata, za sve pacijente koji dolaze radi povrede i inicijalnog tretmana.

Saradnja Univerziteta Iowa i KCUS-a datira još od 2006. godine, a ogleda se u tehničkoj pomoći u dizajniranju Registra mišićno - skeletne traume. Podrška je obećana i u daljem razvoju novih projekata te usavršavanju postojećih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: