{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radionica o temi "Podijeljeno društvo i nedovršena država"

F
1.6.2007. u 17:35
0
0
Radionica o temi "Podijeljeno društvo i nedovršena država"
0
Radionica o temi "Podijeljeno društvo i nedovršena država"
U organizaciji njemačke Fondacije Heinrich Boll u petak je na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu počela rad dvodnevna radionica o temi "Podijeljeno društvo i nedovršena država“.
Sudionici skupa upriličenog u sklopu programa „Alternativna akademska agenda (AAA) – za drugačiji visokoškolski sadržaj na jugistoku Evrope“ razmatraju mogućnosti očuvanja modela multikulturalnih i multietničkih društava u kontekstu iskustava nedavne prošlosti i kroz prizmu aktuelnih dešavanja i nedomica koje opterećuju političku i društvenu zbilju zemalja nastalih disolucijom bivše Jugoslavije.

Prodekan za nastavu FPN-a u Sarajevu doc. dr. Asim Mujkić je u uvodnom obraćanju izrazio očekivanje kako će uspostava akademske mreže doprinijeti boljem razumijevanju pitanja od značaja za budućnost i proces demokratizacije tranzicijskih društava.

Sudionike skupa pozdravili su dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu i voditelj AAA prof. dr. Milan Podunavac i moderator mr. sc. Dino Abazović, naglašavajući važnost intenziviranja saradnje u sklopu akademske zajednice.

Ukazali su na značaj dijaloga o ključnim društvenim i političkim pitanjima. Posebno su istaknuli potrebu povezivanja mladih ljudi unutar akademske zajednice koji, kako su kazali, predstavljaju ključni resurs u artikuliranju pretpostavki za izgradnju bolje budućnosti za zemlje i narode zapadnog Balkana.

Sudionici skupa eminentni profesori i naučni djelatnici angažirani na fakultetima političkih nauka koji djeluju u zemljama regiona analizirat će procese političke i demokratske konsolidacije i šanse za uključivanje ovih zemalja u evropske integrativne tokove.

Predmetom analize bit će i negativno naslijeđe rata, jačanje nacionalističkih tendencija i etnička homogenizacija, te načini kako prevladati nacionalističku isključivost i afirmirati duh razumijevanja i međusobne saradnje. Elaborirat će se i oblast obrazovanja koja je, prema ocjeni sudionika skupa, sve više opterećena etnonacionalističkim kvazivrijednostima, organskim shvaćanjem društva i ideološkom isključivošću.

Temeljna je namjera AAA da programskom orijentacijom zasnovanom na demokratskim i evropskim vrijednostima i povezivanjem akademske i političke inteligencije u regionu identificira mogućnosti prevazilaženja stanja stagnacije kao alternative dominirajućem akademskom i javnom diskursu.

Održavenje radionice u Sarajevu, organizirane u sklopu AAA - Mreže fakulteta političkih nauka u regionu, uslijedilo je nakon sličnih skupova u Beogradu i Podgorici.

U sklopu projekta sudjeluju predavači fakulteta političkih nauka Sarajeva, Podgorice, Zagreba, Skoplja, Beograda i Prištine.

Sudionici skupa u Sarajevu elaborirat će teme: Demokratija u podijeljenim društvima, Politička integracija duboko podijeljenih društava, Socijalni kapital u postkomunističkim društvima, BiH između etničkog i državnog identiteta...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: