{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radionica o radnim odnosima

F
11.12.2008. u 16:26
0
0
Radionica o radnim odnosima
0
Radionica o radnim odnosima
U organizaciji USAID-a, a kroz projekt promoviranja pokretljivosti tržišta rada, danas je u hotelu Sedra održana radionica o radnim odnosima, socijalnom dijalogu i kolektivnom pregovaranju.
Radionici su uz predstavnike sindikalnih organizacija sa područja Unsko-sanskog kantona (USK), prisustvovali i članovi kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti, kao i predstavnici privatnih poduzeća koja egzistiraju na ovim prostorima.

Uzroci štrajkova u BiH su nesporno indikator dostignutog stepena izgradnje tržišne ekonomije i novih odnosa na tržištu rada.

Viliam Simpson, USAID-ov savjetnik na projektu za oblast kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga, naglasio je neophodnost tripartitnog pregovaranja, te rješavanja radnih sporova putem medijacije, pomirenja i arbitraže.

Da se svi problemi ne trebaju rješavati štrajkom, mišljenje je koje dijeli i premijer USK-a Šemsudin Dedić koji se uvodnim izlaganjem obratio prisutnima na današnjem skupu.

USK specifičan je po štrajkovima, a najaktuelniji su prekidi rada u javnim službama, posebno u oblasti obrazovanja. Evidentno je da je veoma mali broj sindikalnih organizacija u privatnom sektoru, koji je u daleko nepovoljnijem položaju u odnosu na državna poduzeća

Na kraju konferencije preporučene su odgovarajuće mjere kojima bi se poboljšala efikasnost institucionalnog okvira za vođenje socijalnog dijaloga, kao i poboljšanja mogućnosti i snaga organizacija sindikata i poslodavaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: