BiH
0

Radionica o osiguranju kvaliteta na univerzitetima

FENA
Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je počela jednodnevna radionica Tempus projekta UM-JEP-19015 pod nazivom "Osiguranje kvaliteta studija kroz akreditaciju".

Radionica ima za cilj podsticanje ostvarenja Bolonjskog procesa i reforme obrazovanja u BiH, povećanje standarda kvaliteta, fleksibilnosti i inovativne sposobnosti univerziteta u BiH te internacionalizaciju visokoškolskog sistema u BiH. Okupila je brojne profesore s univerziteta u Banja Luci, Sarajevu, Tuzli i Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru te predstavnike Univerziteta Leida iz Španije, kako bi razmijenili iskustva, dali konkretne prijedloge ili primjedbe sistema kvaliteta studija.

Kako je kazao za FENU profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu Adnan Salihbegović, radionica je namijenjena studijima iz računarskih nauka i informacionih tehnologija pri Elektrotehničkim fakultetima u BiH.

Današnji radni sastanak ima za cilj prezentiranje ostvarenih rezultata, a namjera je definiranje standarda i osnivanje agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Nakon rada u Tuzli i Banjoj Luci, skup u Sarajevu trebalo bi rezultirati konkretizovanjem standarda za ocjene kvaliteta te prijedlozima modela agencije za akreditaciju, u okviru novog Zakona o visokom obrazovanju BiH.

"Pokušat ćemo dati naše prijedloge izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju te nakon što se spomenuta agencija formira, pomoći joj u definiranju standarda kvaliteta i akreditacije", kazao je Salihbegović.

Koordinator Tempus projekta je Univerzitet u Paderbornu, Njemačka.