BiH
0

Radionica o nenasilnom rješavanju konflikata

Sarajevo-x.com
Radionici o temi "Nenasilno rješavanje konlflikata“, koja je održana danas u sarajevskoj Srednjoj školi metalskih zanimanja, prisustvovao je premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić u svojstvu predsjednika Tima za praćenje Akcionog plana za implementaciju Strategije protiv maloljetničkog prijestupništva za BiH u Kantonu Sarajevo.

Ove radionice u srednjim školama na području Kantona Sarajevo u periodu od 23. aprila do 29. maja realizira "Disciplinski centar za maloljetnike KS“ u okviru preventivnog programa "Alternativa nasilju“, kao segment Akcionog plana.

"Cilj ovakvih radionica je da učenici sagledaju efikasne načine i modele komuniciranja, ključne uzroke nerazumijevanja i javljanja sukoba, ali i da uvide postupke koji ih dovode da reaguju na neadekvatan i nasilan način koji često vodi i do fizičkog sukobljavanja“, pojasnila je Aldijana Čekić, predavač i pedagog Disciplinskog centra za maloljetnike KS.

Ovim projektom obuhvaćeno je 17 odjeljenja, odnosno oko 350 učenika prvih i dugih razreda Srednje škole metalskih zanimanja.

"Zadovoljstvo što danas sjedim u školskim klupama, okružen mladim, pametnim ljudima, koji su svakako budućnost ove zemlje. Moja preporuka svim mladim ljudima je da, prije svega, slušaju svoje roditelje, ali i profesore, jer će uz pomoć njihovih savjeta na najbolji način prevazići eventualne konfliktne situacije. Njegujte međuljudske odnose i poštujte jedni druge“, poručio je na kraju premijer Mehmedić.

Radionici su prisustvovali i direktor Disciplinskog centra za maloljetnike KS Samir Suljagić i direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda Dina Borovina.