BiH
0

Radionica o borbi protiv nasilja u porodici za uposlenike policijskih uprava u KS-u

FENA
Fondacija lokalne demokratije organizirala je danas u Sarajevu radionicu o prevenciji, zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici za uposlenike u policijskim upravama Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

Sudionici su informirani o raznim međunarodnim i domaćim pravnim okvirima kojima se BiH obavezala zalagati za ravnopravnost spolova i o detaljima vezanim za rad sa zlostavljanim osobama koje su smještene u skolništima za žrtve nasilja.

Današnja radionica dio je projekta nazvanog "Implementacija Akcionog plana prevencije, zaštite i borbe protiv nasilja u porodici u KS-u", a cilj je edukacija i podizanje nivoa svijesti polaznika o važnosti ravnopravnosti spolova i informiranje o institucionalnim mehanizmima za gender pitanja u BiH.

U okviru tog projekta, u novembru 2005. godine, u KS-u je formirano multidisciplinarno Koordinaciono tijelo i potpisan Protokol o suradnji s ministarstvima unutarnjih poslova, rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica, zdravstva, pravde i uprave, Udruženja Bh. novinari i Fondacije lokalne demokratije. Time je stvorena mogućnost razvoja sistemske strategije u zajedničkoj prevenciji, borbi i zaštiti od nasilja u porodici u KS-u, te senzibiliranja javnosti o problemu nasilja kao javnog problema u čijem bi razotkrivanju, prevenciji, zaštiti i pomoći, kako je danas ponovljeno, trebalo svi aktivnije da sudjeluju.

Prema nekim podacima, nasilje u porodici narastajući je problem u bh. društvu, a žene i djeca su najčešće žrtve nasilja. Oni često traže zaštitu u sigurnim kućama gdje s njima rade stručnjaci raznih profila. U KS-u ima jedna sigurna kuća kapaciteta oko 30 osoba, a ti kapaciteti su uglavnom uvijek popunjeni.