{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radiodokument BH radija 1 u finalu Međunarodnog radijskog festivala Turske RTV

F
18.10.2007. u 11:20
0
0
Radiodokument BH radija 1 u finalu Međunarodnog radijskog festivala Turske RTV
0
Radiodokument BH radija 1 u finalu Međunarodnog radijskog festivala Turske RTV
Povodom osamdesete godišnjice od osnivanja Turska radio-televizija organizuje međunarodni radijski festival. Finalno žiriranje bit će održano od 25. do 28. oktobra.
Među dvadeset finalista, u četiri takmičarske kategorije, koji su izabrani u predselekciji nalazi se i radiodokument "Abida - moja zemlja" autora Radmile Sesar i Mustafe Hodžića u produkciji Dramskog i dokumentarnog programa BH radija 1.

Sam plasman u završnicu predstavlja značajan uspjeh naročito ako se ima u vidu da će se program BH radija natjecati s projektima velikih javnih servisa kao što su BBC, norveški, holandski, hrvatski, iranski...

Radiodokument "Abida - moja zemlja" govori o Abidi Ahmić povratnici u selo Voljevica kod Bratunca. Pričom se zaustavljamo u sadašnjem vremenu, u ovom trenutnku šezdesetogodišnje Abide Ahmić.

Kako se navodi u saopćenju Pres-službe BH Radija 1 ovaj radiodokument bilježi sitnice Abidine svakodnevice: njene obaveze, molitve, navike, brige, radovanje što ima životinje; slutimo njenu ogromnu usamljenost i siromaštvo.... Iza tih, gotovo trivijalnih sitnica običnog seoskog života, iznenada otkrivamo užasnu dramu prošlosti, ratnih zbivanja i razorenog intimnog svijeta. Te uspomene pojavljuju se fragmentarno, ali snažno, tek da pokažu snagu Abidine ličnosti, njenu širinu i slojevitost. Abida se u razvijanju te priče nameće kao osobiti simbol misterije života i njegove nepredvidivosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: