|

Radio klub "Kreka" proslavio rođendan

Radio klub "Kreka" proslavio rođendan
0
S
Piše: D. Brkić
13.12.2011. u 21:45
13
komentara
0

dijeljenja
1/4 Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
2/4 Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
3/4 Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
4/4 Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Obilježavajući šezdeset godina uspješnog postojanja i rada, Radio klub “Kreka” iz Tuzle, upriličio je izložbu fotografija, dokumenata, diplona i radio uređaja prikupljenih proteklih šest decenija. Osnivači radio kluba bili su Ramiz Kadirić, Mito Salispahić i Rudi Bahun, a kroz klub je prošlo na stotine radioamatera.
Rudi Bahun, jedini živi osnivač radio kluba, kaže kako se i u svojoj osamdesetoj godini bavi radioamaterstvom. U mladosti je bio reprezentativac SFRJ, a posjeduje na desetine priznanja i diploma.

U vrijeme agresije na BiH, radioamateri su odigrali veoma važnu ulogu. Predsjednik Radio kluba “Kreka” Fadil Muslić, kaže kako su radioamateri u ratno vrijeme pokazali koliko su značajni za društvo.

“Samo 1992. godine ostvarili smo 200.000 veza. Spajali smo pokidane veze, a imamo na desetine snimala u kojima se po prvi put nakon nekoliko mjeseci čuju majka i kćerka, otac i sin…”, kaže Muslić.

U Tuzli djeluje i Radio klub “Tuzla”, a prema riječima Fadila Muslića, riječ je o zdravoj konkurenciji. Sjedište Radio kluba “Kreka” je u BKC-u, a trenutno imaju 20 aktivnih članova.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...