BiH
0

Radio drama za bolje općine

Sarajevo-X
Admir Glamočak i Gordana Boban na snimanju u studiju BH Radija 1
Admir Glamočak i Gordana Boban na snimanju u studiju BH Radija 1
Kreativni tim BBC World Service Trusta ponovo je na okupu. Nastavlja se intezivni rad na radio-dramskom serijalu o radu općina.

"Kako se novi načelnik snalazi na poslu u zamišljenoj bh općini?" - jedna je od tema serijala koji će na jesen 2005. godine biti emitiran na tridesetak lokalnih radio stanica širom BiH. Nenad Veličković, Feđa Isović i Aida Pilav autori su scenarija za petnaest epizoda koje se snimaju u okviru projekta "Naše mjesto, naše sutra" kojeg je u BiH pokrenuo BBC World Service Trust. Epizode serijala će na lagan način, koristeći satiru karakterističnu za ove prostore, govoriti o svakodnevnim situacijama građana i općinara. Istraživanje zanimljivih tema vezanih za rad općinskih službi se provodi na cijeloj teritoriji BiH, pa je tako istraživački tim u potrazi za iskustvima obišao Mostar, Sarajevo, Banjaluku, i Tuzlu, kao i manja mjesta istočne i zapadne Hercegovine.

"Naš projekat je u potpunosti drugačiji od onog što rade druge međunarodne organizacije u procesu reforme općinske administracije. Mi nismo tu da namećemo rješenja, već da motivišemo općinske službenike i korisnike usluga da budu pozitivni i da komuniciraju međusobno" – kazala je Marika Djolai, direktor projekta.

Tridesetak bosanskohercegovačkih glumaca pod vodstvom reditelja Miralema Ovčine i Benjamina Filipovića od početka ove sedmice intenzivno rade na novim epizodama serijala u studiju BH Radija 1 u Sarajevu. Tako su se na snimanju pred mikrofonom našla neka od najpoznatijih imena bh glumačke scene: Jasna Žalica, Belma Lizde-Kurt, Mirsad Tuka, Radenka Ševa, Admir Glamočak… Snimljeni materijal se montira u studiju Radija Republike Srpske u Banjaluci.

Pod vodstvom urednika Zlatka Ivaniševića, te dramaturga Mladena Ovadije, produkcija se odvija uspješno i oni su više nego zadovoljni dosadašnjim radom. U tom povodu, Ovadija kaže – "Ono što ovaj projekat čini specifičnim i što ga razlikuje od drugih radio dramskih produkcija je činjenica da se radi na osnovu istraživanja te stvarnih životnih iskustava. Tokom rada puno mislimo na ciljanu publiku kojima je ovaj serijal namijenjen i potrudili smo se da svi likovi koje stvaramo imaju stvarne živote, u kojima će se i slušaoci moći prepoznati" - dodao je Ovadija.

Prve epizode serijala emitovat će se na radio stanicama širom BiH u jesen ove godine.

Projekat je finansijski podržan od strane Evropske komisije i Charles Mott fondacije.