BiH
0

Radio 202 pokreće akciju za uvođenje noćnog gradskog saobraćaja u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Radio 202 će u subotu, 9. 2. 2008 godine, od 11:00 h organizovati potpisivanje peticije za uvođenje noćnog gradskog saobraćaja u Sarajevu. Peticija će se potpisivati ispred sarajevske Katedrale, a Radio 202 će uživo prenositi kompletan događaj.

"Godine 2003. grupa aktivista iz Sarajeva je pokrenula sličnu inicijativu. Međutim, odgovor vlasti i GRAS-a je bio da je struja za tramvaje i trolejbuse preskupa da bi ostala čitavu noć uključena. Što se autobusa tiče, problem je u sigurnosti vozača, jer su napadi na njih učestali, pogotovo u noćnim satima", saopćeno je sa Radija 202.

"Smatramo da je sazrelo vrijeme da i Sarajevo, među posljednjim u regionu, dobije ono što evropski gradovi imaju već više decenija", navodi se u saopćenju.

"Za početak, tražit ćemo uvođenje noćnih autobusa na relaciji Vijećnica-Dobrinja, svim danima i svaki puni sat od 00:00 do 05:00 h. Ukoliko KJKP GRAS i Ministarstvo prometa i komunikacija KS nisu u mogućnosti da udovolje ovom zahtjevu građana, onda s punim pravom možemo reći da su u navedenim institucijama nesposobni ljudi koji ne brinu ni o čemu, osim o povećanju cijena karata i nabavljanju što starijih vozila. Zahtjev će biti proslijeđen odmah nakon potpisivanja peticije. Još jednom pozivamo građane da u što većem broju dođu u subotu ispred Katedrale i učine sebi uslugu.“, istakli su na Radiju 202.