BiH
0

Radikali RS-a traže ostavke i prijevremene izbore u BiH

FENA
Srpska radikalna stranka Republike Srpske smatra da predstavnici aktuelne vlasti u RS i BiH treba da podnesu ostavke i da se „ozbiljno razmisli o raspisivanju prijevremenih izbora u BiH, jer je trenutno političko i ekonomsko stanje loše“, izjavio je danas predsjednik te stranke Milanko Mihajlica.

On je nakon sjednice Glavnog odbora SRSRS-a na press-konferenciji kazao da odgovornost za takvu trenutnu situaciju snose vladajuće stranke, odnosno Vlada RS-a i Vijeće ministara BiH.

Naglasio je da su „odstupili od obećanja datih građanima na proteklim izborima i stoga bi, kao izraz političke odgovornosti, trebalo da podnesu ostavke i da se ozbiljno razmisli o raspisivanju prijevremenih izbora, jer je stanje u političkom i ekonomskom smislu sve teže“.

Lider SRS RS je ocijenjio i da odluka visokog predstavnika u BiH Valetnina Inzka da stavi van snage skupštinske zaključke od 14. maja oko prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, pokazuje da je BiH i "dalje protektorat".

On je izrazio spremnost da se sa drugim strankama u RS-u, a koje su podržale te zaključke, dogovore o daljim potezima u vezi s novonastalom situacijom.

Također, od vladajuće stranke u RS, SNSD-a, očekuje da izađe sa stavom o tom pitanju i spremni su ga podržati ukoliko bude, kako kaže, konzistentan.