BiH
0

Radikali kritikuju Kuzmanovićevu izjavu o renesansi u RS-u

FENA
Srpska radikalna stranka Republike Srpske pozvala je predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića da na geografskoj mapi pokaže zemlju renesanse, o kojoj je jučer govorio, u kojoj živi on, njegova vlada i prateća birokratija.

"Građani Republike Srpske, također, bi željeli imati renesansni, a ne afrički standard, s penzijama od 150 maraka, radničkim platama od 400 maraka, s armijom nezaposlenih i još jednom vojskom koja radi na crno“, navodi se u saopćenju SRSRS-a.

Ističući da "iz predsjedničke palače, za koju je vezana samo jedna od brojnih afera ovog režima, sve može da izgleda renesansno“, Srpska radikalna stranka RS-a poziva predsjednika Kuzmanovića da obiđe "svoje podanike“ u Ljubinju ili Bileći, Višegradu ili Sokocu, Derventi ili Brodu i suoči se s renesansnim mukama tog naroda.

"Kao što i nalaže svako vrijeme renesanse, tako je i ova Kuzmanovićeva renesansa dobila svog stvaralačkog velikana u liku predsjednika Vlade RS-a, koji je svoj urbanistički genij, razvio do neslućenih razmjera. Izmještanje stadiona 'Borca', kao i neimarski poduhvati u izgradnji zgrade Skupštine i koncertne dvorane bacili su u sjenu sva pregnuća rimskih imperatora“, navode radikali RS-a.

Ističu i da će kontinuitet investicija u administrativne zgrade sigurno dovesti do renesanse SNSD-ove birokratije i novog ushićenja predsjednika RS-a, a da će "najviše, međutim, biti ushićen građevinski lobi koji je i do sada učestvovao u realizaciji svih urbanističkih priviđenja i neimarskih akrobacija Milorada Dodika“.

Imajući u vidu očajnu socijalnu situaciju ogromne većine građana, Srpska radikalna stranka RS-a na kraju poziva parlamentarnu i vanparlamentarnu opoziciju, nevladina udruženja i ukupnu kritičku javnost da zajedno ustanu u odbranu narodnog novca od bahatog arčenja u svrhu zadovoljenja renesansnih prohtjeva SNSD-ovog režima.