{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radić i ostali: Suđenje zatvoreno za javnost

S
13.2.2008. u 12:19
0
0
Radić i ostali: Suđenje zatvoreno za javnost
0
Radić i ostali: Suđenje zatvoreno za javnost
Na zahtjev Tužilaštva BiH, saslušanje zaštićenog svjedoka pod šifrom L na suđenju četvorici optuženih za zločine počinjene u logoru Vojno kraj Mostara, održano je iza zatvorenih vrata.
“Vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva da za vrijeme svjedočenja zaštićenog svjedoka L suđenje zatvori za javnost zbog zaštite intimnog života svjedoka”, rekao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Za silovanja, ubistva, mučenja i premlaćivanja Bošnjaka zatočenih u logoru Vojno tokom 1993. i 1994. godine, Tužilaštvo tereti Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića, bivše pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

U optužnici stoji da je Radić bio zapovjednik Druge bojne HVO-a, dok je Šunjić bio njegov zamjenik. Obojicu Tužilaštvo tereti po ličnoj i komandnoj odgovornosti. Brekalo je, kako stoji u optužnici, u logoru Vojno učestvovao u premlaćivanju i odvođenju zatočenih Bošnjaka, dok je Vračević bio stražar.

Suđenje četvorici optuženih počelo je u aprilu 2007. godine i do sada je trinaest ročišta bilo zatvoreno za javnost. Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja zakazan je za 19. februar 2008. godine.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: