BiH
0

Radić i ostali: Stotinu dana užasa u logoru Vojno

BIRN/Sarajevo-x.com
Saja Čorić, bivša zatočenica logora Vojno, svjedočila je protiv Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića govoreći o torturama kroz koje su prolazili civili zatočeni u logoru Vojno.

Državno tužilaštvo Radića, Šunjića, Brekala i Vračevića tereti da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tokom 1993. godine učestvovali u progonima, mučenjima, silovanjima, zatvaranju i ubistvima zatočenih Bošnjaka u logoru Vojno kraj Mostara.

“Početkom septembra 1993. godine, zajedno sa još 19 civila, dovedena sam u logor Vojno. Među nama najmlađa osoba je imala 16 mjeseci, a najstarija 76 godina”, rekla je Čorić, koja je dodala da je po dolasku u logor prvi put vidjela Mirka Vračevića i Dragana Šunjića.

“Kada smo došli, Vračević je rekao da uđemo u kuću ispred koje smo stajali jer će nas ispitivati. Tada je jednom djetetu ponudio bombu i rekao: ‘Hoćeš jabuku da zagrizeš?’ Onda je došao Mario Mihalj sa Šunjićem i rekao da je zapovjednik. Od Vračevića smo kasnije saznali da je Šunjić dozapovjednik logora Vojno”, rekla je Čorić.

U optužnici stoji da je Šunjić od augusta 1993. do marta 1994. godine bio zamjenik komandanta logora Vojno, te da je učestvovao u njegovom osnivanju.

Svi zarobljeni civili su ispitivani i pritom psihički i fizički zlostavljani.

“Tokom ispitivanja u prostoriji su bili Mihalj, Šunjić, te Dario Sušac i još jedan nepoznati vojnik. Pitali su me da li sam član nekog otpora i Armije BiH, što sam negirala, i nakon čega su me počeli tući. Dragan Šunjić je tokom ispitivanja lagano svirao gitaru, a onda su mi stavili neke žice na ruke. Osjećala sam kao neko peckanje u rukama i onda mi se počelo mutiti pred očima”, prisjetila se Čorić.

U optužnici stoji da su zatočene civile u logoru Vojno zlostavljali stražari i komandiri uz upotrebu palica, oružja i elektrošokova, udarajući ih nogama i glavom o zid.

Svjedokinja je govorila o dolasku Damira Brekala i Marka Radića u prostoriju u kojoj je, kako je kazala, 100 dana bilo zatvoreno 29 osoba.

“Polovinom septembra 1993. godine u prostoriju su došli Marko Maka Radić, Damir Brekalo, Dragan Šunjić i još jedan vojnik. Tada je Brekalo rekao nama da ima elastičnu ruku koju ćemo svi osjetiti, te je izveo jednu ženu van. Kada se ona vratila nazad, bila je uplakana i sjedila je u ćošku. Rekla mi je da ju je silovao Brekalo”, kazala je Čorić i dodala da je Radić bio “nadređen” Mihalju i Brekalu.

Svjedokinja je istakla da su Maka Radić, Damir Brekalo i Mirko Vračević u logoru Vojno silovali zatočene žene, te da je jednu djevojku Vračević silovao “preko 40 puta”.

“Znam da su bile i tri maloljetne djevojčice koje su silovane u Vojnom”, rekla je Čorić, koja je u sudnici prepoznala svu četvoricu optuženih.

Logor Vojno svjedokinja je napustila 2. decembra 1993. godine sa, kako je kazala, 32 kilograma.

“Kada sam došla kući, moja me majka nije mogla prepoznati. Prošla je pokraj mene i upitala: ‘Gdje je moja kćerka?’ Po izlasku nisam imala jedan dio kose, svi smo bili takvi”, rekla je Čorić i istakla da joj je dijagnosticiran “tumor između malog i velikog mozga“ koji je nastao kao posljedica udaraca koje je primila tokom boravka u logoru.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. juni 2007. godine.