{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radić i ostali: Pravila u logoru Vojno

B
19.11.2007. u 14:08
0
0
Radić i ostali: Pravila u logoru Vojno
0
Radić i ostali: Pravila u logoru Vojno
Semir Humačkić, svjedok Tužilaštva BiH, identifikovao je Marka Radića kao osobu nadređu zapovjednicima logora Vojno, u kojem je bio zatočen oko dva i po mjeseca.
Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića, kao pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Tužilaštvo BiH tereti za dešavanja u logoru Vojno, gdje su “zatvorenici mučeni, premlaćivani, odvođeni na radove i ubijani”.

“Nas oko 60 zatočenika prebačeno je iz logora Heliodrom u garaže logora Vojno. Dočekali su nas Mario Mihalj i Dragan Šunjić, galameći, psujući i upoznavajući nas sa “pravilima” – da moramo stajati mirno, da ne smijemo gledati u njih kada nam govore...”, kazao je Humačkić.

Humačkić je ispričao kako su zatočenici “spavali na paletama”, te da su se “jednom okupali, i to kada smo dobili vaške”, a hranu su najviše dobijali od vojnika “kada smo vođeni na kopanje rovova i tranšeja na prvoj liniji”.

Tokom direktnog ispitivanja, svjedok je pojasnio da je Mario Mihalj – koji je preminuo prije hapšenja četvorice optuženih u ovom predmetu – bio zapovjednik u logoru Vojno, a njegov zamjenik Dragan Šunjić. Njima nadređeni, smatra svjedok, bio je “Marko Radić zvani Maka, koji je obavljao funkciju zapovjednika Bjelopoljske bojne”.

“Šunjić je bio uglavnom nepristojan, često je psovao i vrijeđao. Udarao bi nas kundakom ili nogom kada bismo ulazili u garažu”, kazao je Humačkić, dodavši da njega “Šunjić nije nikada udario”. Za Radića je svjedok rekao da ga “nikada nije vidio u blizini ili unutar garaže”.

Humačkić je ispričao kako se sam predao pripadnicima HVO-a u septembru 1993. godine, “nakon što sam se nekoliko dana skrivao po šumi”.

Nakon što se predao, prvo je odveden u bolnicu Koštano, gdje su bili i drugi zatočenici, a potom je prebačen u logor Dretelj, te onda u logor Heliodrom, odakle je odveden u Vojno, te ponovo vraćen na Heliodrom. Oslobođen je 22. marta 1994. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. novembar 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: