BiH
0

Radić i ostali: Kazna za bolest

Sarajevo-x.com/BIRN
U nastavku suđenja četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pročitan je iskaz svjedoka Tužilaštva BiH Junuza Halilovića. Iskaz je dat u toku istrage, a pročitan je u sudnici jer svjedok zbog bolesti nije u mogućnosti da dođe.

"Kada smo došli u logor Vojno, primio nas je Mario Mihalj i pitao ima li iko bolestan. Javio se moj brat Salem Halilović i kazao da boluje od srčane mane. Mihalj mu je kazao da istupi dva koraka ispred nas i onda mu pucao u glavu, pa u predjelu srca. Zatvorenici su pokopali mog brata na mjesto gdje je već bilo šest grobova", stoji u izjavi Junuza Halilovića datoj Tužilaštvu 18. maja 2006. godine.

Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića, Tužilaštvo BiH tereti da su kao pripadnici HVO-a odgovorni za postupanja u logoru Vojno, kod Mostara, gdje su zatvarani civili.

Mario Mihalj, kako navodi Tužilaštvo BiH, preminuo je prije podizanja optužnice protiv Radića i ostalih.

Halilović je kazao da je uhapšen u mjestu Gonji luk, općina Zavidovići, gdje je živio do 24. juna 1992. godine. Nakon hapšenja je prebačen u fiskulturnu salu u Perkoviće gdje je bio zatočen pet dana, a potom, zajedno sa ostalim zatvorenicima, prebačen u Vitinu kod Ljubuškog, da bi nakon dva mjeseca i deset dana odveden na Helidrom, odakle je odvođen više puta u logor Vojno.

"Nakon što smo odvedeni na rad pored Neretve, usljedile su provokacije, o kojima ne želim da govorim",stoji u izjavi koju je čitao predsjedavajući Sudskog vijeća. Također je pročitao da je svjedoka Tužilac nakon ovakvog odgovora pitao zašto ne želi o ovom govoriti, a on dao odgovor da je "pio rafinirano ulje, naftu, benzin, sapun i da je to samo djelić koji može opisati".

Odbrana optuženih prigovorila je iskazu svjedoka, navodeći da on spominje 1992. godinu, a ne 1993. godinu koja se odnosi na vremenski period iz optužnice.

Pročitan je i iskaz Junuza Halilovića koji je dao 6. septembra 1996. godine u Zenici pred sudijama Višeg suda iz Mostara. U toj izjavi, koja je predočena svjedoku, i čiju autentičnost je potvrdio prilikom davanja iskaza Tužilaštvu BiH, stoji da je uhapšen 1993. godine.

U nastavku suđenja Tužilaštvu BiH je trebalo uvesti i materijalne dokaze koji nisu sastavni dio optužnice, te saslušati dodatnog svjedoka, zbog čega se Odbrana usprotivila ističući da još nije došla ta faza postupka kada se trebaju uvoditi dodatni dokazi.

Tužilac Romano Jude je kazao da se tim dodatnim dokazima žele "potkrijepiti činjenice koje su do sada iznesene".

Sudsko vijeće će o mogućnostima izvođenja ovih dokaza odluku donijeti naknadno.

Nastavak suđenja je 28. februar kada će biti ispitan vještak Tužilaštva BiH, te dva vještaka koje je angažirao Sud BiH a koji su uradili nalaze o psihičkoj sposobnosti optuženog Damira Brekala da prati suđenje.