|

Radić i ostali: Devet mjeseci i tri logora

Radić i ostali: Devet mjeseci i tri logora
6
B
BIRN Justice Report
31.10.2007. u 15:46
0
komentara
6

dijeljenja
Radić i ostali: Devet mjeseci i tri logora
Zaštićeni svjedok Tužilaštva na suđenju četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) svjedočio je o devet mjeseci koje je proveo zatočen u tri hercegovačka logora. Kako je rekao, u najgorem sjećanju mu je ostao logor u mjestu Vojno, gdje ga je, kako kaže, “tukao Dragan Šunjić”.
Dragana Šunjića, zajedno sa Markom Radićem, Damirom Brekalom i Mirkom Vračevićem, Tužilaštvo tereti za mnogobrojne zločine počinjene nad zarobljenim Bošnjacima u logoru Vojno, kod Mostara tokom 1993. i 1994. godine. Šunjić je, prema navodima optužnice, bio zamjenik komandira logora.

Svjedoka A.K. je, kako je rekao, Vojna policija HVO-a uhapsila 30. juna 1993. godine. Prvo su ga odveli u logor Dretelj kod Čapljine, a zatim u Heliodrom kraj Mostara, gdje je zatekao “na hiljade ljudi”. Potom je, 17. novembra, prebačen u logor Vojno.

“Dočekali su nas Mario Mihalj i Dragan Šunjić, dvojica razbojnika iz HVO-a. Smješteni smo u kotlovnicu, u kojoj je već bio mladić od 15 ili 16 godina. Dugo je boravio tu i užasno je izgledao. Po tijelu je imao ožiljke od gašenja cigara”, prisjetio se svjedok.

Ime Marija Mihalja spominje se u optužnici Tužilaštva BiH kao suizvršioca pojedinih zločina u logoru Vojno. Prema tvrdnjama svjedoka, Mihalj se prvi dan predstavio kao komandir logora, rekavši da mu je Šunjić zamjenik.

A.K. je kazao i da su ova dvojica zlostavljali sve zatvorenike u Vojnom, te da je i on lično morao proći njihovu torturu.

“Jednom su mi stavili plastičnu posudu na glavu i gađali pojedinačno i rafalno. Nakon toga, batinanje kundakom i nogama... pa onda opet gađanje. To orgijanje je trajalo više od pola sata”, rekao je svjedok, dodavši da je, tako povrijeđen, morao svakodnevno ići na obavljanje prinudnih radova.

“Od tri logora u kojima sam bio, najgori je Vojno. Nisam se imao gdje ni umiti, ni vršiti nuždu. Svaki dan, samo rad i batine”, rekao je A.K., koji je iz Vojnog 28. januara 1994. vraćen u Heliodrom, odakle je u martu iste godine oslobođen.

Svjedok je rekao i kako je, kada je odlazio na radove u okolnim zgradama u logoru Vojno, vidio mnogo zarobljenih žena i djece koja su plakala. Također tvrdi da je čuo kako je “glavni u logoru Marko Radić”, koji je bio na “isturenoj funkciji u HVO-u”.

Prema navodima optužnice, koja ga tereti prema komandnoj i ličnoj odgovornosti, Marko Radić je bio na čelu diverzantske jedinice “Ivan Stanić Ćićo”, a kasnije zapovjednik Druge brigade HVO-a, te je bio nadležan za cijelo područje Bijelog Polja, uključujući mjesto Vojno, u kojem je formiran logor za Bošnjake.

Suđenje se nastavlja 7. novembra 2007. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.