BiH
6

Radić i ostali: Devet mjeseci i tri logora

BIRN Justice Report
Zaštićeni svjedok Tužilaštva na suđenju četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) svjedočio je o devet mjeseci koje je proveo zatočen u tri hercegovačka logora. Kako je rekao, u najgorem sjećanju mu je ostao logor u mjestu Vojno, gdje ga je, kako kaže, “tukao Dragan Šunjić”.

Dragana Šunjića, zajedno sa Markom Radićem, Damirom Brekalom i Mirkom Vračevićem, Tužilaštvo tereti za mnogobrojne zločine počinjene nad zarobljenim Bošnjacima u logoru Vojno, kod Mostara tokom 1993. i 1994. godine. Šunjić je, prema navodima optužnice, bio zamjenik komandira logora.

Svjedoka A.K. je, kako je rekao, Vojna policija HVO-a uhapsila 30. juna 1993. godine. Prvo su ga odveli u logor Dretelj kod Čapljine, a zatim u Heliodrom kraj Mostara, gdje je zatekao “na hiljade ljudi”. Potom je, 17. novembra, prebačen u logor Vojno.

“Dočekali su nas Mario Mihalj i Dragan Šunjić, dvojica razbojnika iz HVO-a. Smješteni smo u kotlovnicu, u kojoj je već bio mladić od 15 ili 16 godina. Dugo je boravio tu i užasno je izgledao. Po tijelu je imao ožiljke od gašenja cigara”, prisjetio se svjedok.

Ime Marija Mihalja spominje se u optužnici Tužilaštva BiH kao suizvršioca pojedinih zločina u logoru Vojno. Prema tvrdnjama svjedoka, Mihalj se prvi dan predstavio kao komandir logora, rekavši da mu je Šunjić zamjenik.

A.K. je kazao i da su ova dvojica zlostavljali sve zatvorenike u Vojnom, te da je i on lično morao proći njihovu torturu.

“Jednom su mi stavili plastičnu posudu na glavu i gađali pojedinačno i rafalno. Nakon toga, batinanje kundakom i nogama... pa onda opet gađanje. To orgijanje je trajalo više od pola sata”, rekao je svjedok, dodavši da je, tako povrijeđen, morao svakodnevno ići na obavljanje prinudnih radova.

“Od tri logora u kojima sam bio, najgori je Vojno. Nisam se imao gdje ni umiti, ni vršiti nuždu. Svaki dan, samo rad i batine”, rekao je A.K., koji je iz Vojnog 28. januara 1994. vraćen u Heliodrom, odakle je u martu iste godine oslobođen.

Svjedok je rekao i kako je, kada je odlazio na radove u okolnim zgradama u logoru Vojno, vidio mnogo zarobljenih žena i djece koja su plakala. Također tvrdi da je čuo kako je “glavni u logoru Marko Radić”, koji je bio na “isturenoj funkciji u HVO-u”.

Prema navodima optužnice, koja ga tereti prema komandnoj i ličnoj odgovornosti, Marko Radić je bio na čelu diverzantske jedinice “Ivan Stanić Ćićo”, a kasnije zapovjednik Druge brigade HVO-a, te je bio nadležan za cijelo područje Bijelog Polja, uključujući mjesto Vojno, u kojem je formiran logor za Bošnjake.

Suđenje se nastavlja 7. novembra 2007. godine.