"Radi se o već presuđenoj stvari"

F
FENA
12.11.2008. u 14:23
0
16
"Radi se o već presuđenoj stvari"
0
"Radi se o već presuđenoj stvari"
Bivši komandant Armije BiH iz Srebrenice Naser Orić danas se nije izjašnjavao u vezi s istragom o navodnim ratnim zločinima na području Srebrenice i Bratunca 1992./93. godine koju je protiv njega pokrenulo Okružno tužiteljstvo u Bijeljini, jer smatra da se radi o presuđenoj stvari.
Ovo je nakon saslušanja koje je u prostorijama Sudske policije Kantonalnog suda Sarajevo obavio biljeljinski kantonalni tužitelj Nebojša Jovanović, kazala Orićeva braniteljica, advokatica Vasvija Vidović, uz napomenu da se u ovom slučaju radi o već presuđenoj stvari (res iudikata).

- Prvi put danas sam vidjela zahtjev za provođenje istrage Okružnog tužiteljstva iz Bijeljine, a radi se o navodnim krivičnim djelima protiv civila i ratnih zarobljenika iz 1992./93. godine za koja je Oriću suđeno u Haagu po komandnoj odgovornosti za produženo krivično djelo, pojasnila je Vidović u izjavi za Fenu.

Precizirala je da je Orić pravomoćno oslobođen spomenutih optužbi, uz napomenu da se radi o istom periodu i istom geografskom području.

Vidović, nadalje, navodi da se Oriću stavljaju na teret i neka krivična djela koja su pravomoćno presuđena pred bh. pravosuđem.

Po njenim riječima, iznenađujuće je i nekorektno držanje tužitelja iz Bijeljine koji joj nije dozvolio da u svojstvu braniteljice iznese vlastiti stav u zapisnik o tome da se radi o produženom krivičnom djelu, odnosno o krivičnom djelu koje je već riješeno, kao o prethodnom pitanju koje je tužitelj dužan riješiti da bi uopće ušao u istragu.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala (ICTY) je 3. jula ove godine izreklo pravomoćnu presudu kojom je Naser Orić oslobođen optužbi za ratne zločine po osnovu komandne odgovornosti.


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: