Orićeva advokatica
0

"Radi se o već presuđenoj stvari"

FENA
Bivši komandant Armije BiH iz Srebrenice Naser Orić danas se nije izjašnjavao u vezi s istragom o navodnim ratnim zločinima na području Srebrenice i Bratunca 1992./93. godine koju je protiv njega pokrenulo Okružno tužiteljstvo u Bijeljini, jer smatra da se radi o presuđenoj stvari.

Ovo je nakon saslušanja koje je u prostorijama Sudske policije Kantonalnog suda Sarajevo obavio biljeljinski kantonalni tužitelj Nebojša Jovanović, kazala Orićeva braniteljica, advokatica Vasvija Vidović, uz napomenu da se u ovom slučaju radi o već presuđenoj stvari (res iudikata).

  • Prvi put danas sam vidjela zahtjev za provođenje istrage Okružnog tužiteljstva iz Bijeljine, a radi se o navodnim krivičnim djelima protiv civila i ratnih zarobljenika iz 1992./93. godine za koja je Oriću suđeno u Haagu po komandnoj odgovornosti za produženo krivično djelo, pojasnila je Vidović u izjavi za Fenu.

Precizirala je da je Orić pravomoćno oslobođen spomenutih optužbi, uz napomenu da se radi o istom periodu i istom geografskom području.

Vidović, nadalje, navodi da se Oriću stavljaju na teret i neka krivična djela koja su pravomoćno presuđena pred bh. pravosuđem.

Po njenim riječima, iznenađujuće je i nekorektno držanje tužitelja iz Bijeljine koji joj nije dozvolio da u svojstvu braniteljice iznese vlastiti stav u zapisnik o tome da se radi o produženom krivičnom djelu, odnosno o krivičnom djelu koje je već riješeno, kao o prethodnom pitanju koje je tužitelj dužan riješiti da bi uopće ušao u istragu.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala (ICTY) je 3. jula ove godine izreklo pravomoćnu presudu kojom je Naser Orić oslobođen optužbi za ratne zločine po osnovu komandne odgovornosti.