BiH
0

Radi boračkih naknada danas vanredna sjednica Doma naroda FBiH

FENA
U Sarajevu je za danas sazvana vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta da bi se delegati izjasnili o izmjenama triju federalnih zakona te jednog segmenta ovogodišnjeg budžeta Federacije.

Te mjere predložila je Federalna vlada kao način za stabilno finansiranje mjesečnih naknada nezaposlenim demobilisanim borcima, ali ih ne može primijeniti dok ih ne odobre oba doma federalnog parlamenta.

Vladi je za takav plan prošle sedmice odobrenje već dao Predstavnički dom, uz protivljenje poslanika iz stranaka s hrvatskim predznakom.

Premijer FBiH Nedžad Branković bezuspješno je nastojao da se dan kasnije o mjerama izjasni i Dom naroda na svojoj sjednici iako je u tom momentu bilo najavljeno da će se delegati tog Doma izjašnjavati 29. aprila. Njegovo obrazloženje je bilo da treba žuriti jer su nezaposlenim demobilisanim borcima naknade zakasnile za mjesec mart, a već se približio termin i za aprilsku isplatu.

Premijerovo nastojanje osporili su delegati hrvatskog naroda i tako je ostalo da se Dom naroda FBiH izjasni o Vladinim mjerama sutra, 29. aprila.

Suština Vladinog prijedloga je u jednakom učešću federalnog i katonalnih nivoa u finansiranju boračkih naknada (50 posto prema 50 posto), s tim da u kantonalnom udjelu, dio novca treba da obezbijede i zavodi za zapošljavanje.

Mjesečne naknade od po 150 KM pripadaju demobilisanim borcima u Federaciji u vrijeme dok su nezaposleni, i to prema Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u FBiH.

Taj zakon donio je prethodni saziv Federalnog parlamenta neposredno pred prošle opće izbore u BiH.

U njegovoj finansijskoj primjeni ubrzo su se pojavile teškoće čija su dosadašnja kulminacija kašnjenje ovogodišnjih martovskih naknada i boračke prijetnje masovnim protestima.