BiH
0

Radfmanović se susreo sa komesarom Hamarbergom

FENA
Drugog dana posjete Strazburu predsjedavajući Radmanović prisustvovao je ručku koji je u njegovu čast priredio generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland i susreo se s komesarom za ljudska prava Savjeta Evrope Tomasom Hamarbergom.

Tokom susreta sa komesarom Hamarbergom razgovarano je o usklađivanju Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravim, a predsjedavajući Radmanović je istakao da se u Bosni i Hercegovini svi slažu da je to potrebno učiniti što prije, međutim, da postoje različita viđenja na koji način to treba izvršiti.

Predsjedavajući Radmanović je takođe rekao da u Bosni i Hercegovini i dalje postoji visoki predstavnik, koji ima velika ovlaštenja, što je u suprotnosti sa demokratskim pravcima kojima se BiH kreće, ali i predstavlja smetnju daljem razvoju zemlje i njenom evropskom putu.

Razgovarano je i o povratku izbjeglih i raseljenih lica, te postojanju kolektivnih centara u BiH. S tim u vezi, konstatovano je kako je potrebno učiniti dodatne napore da se nađu prihvatljiva rješenja za njihovo zatvaranje.

Govoreći o statusu Roma u Bosni i Hercegovini, komesar Hamarberg je izrazio zadovoljstvo što BiH nije podlegla pritisku da se Romi protjeraju iz Bosne i Hercegovine na Kosovo.

U poslijepodnevnim časovima predviđeno je da se predsjedavajući Radmanović obrati polaznicima Ljetnog univerziteta Savjeta Evrope, te da ga s generalnim sekretarom Savjeta Evrope i zatvori, saopćio je Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.