Otac Srđana Aleksića
1.7k

Rade Aleksić: Volio bih da mladi shvate šta znači biti čovjek i žrtvovati se za drugog

G. Š.
Rade Aleksić na grobu sina Srđana (Foto: G. Š./Klix.ba)
Rade Aleksić na grobu sina Srđana (Foto: G. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na gradskom groblju u Trebinju obilježena je 28. godišnjica tragične smrti 26-godišnjeg Srđana Aleksića koji je u centru grada stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Njegov otac Rade kaže kako svih 28 godina, dolazeći na groblje, osjeća da je svaki put hrabriji, zreliji i više čovjek te se nada da se to događa i s drugim ljudima.

"Posebno sam zahvalan medijima koji se trude ovu vijest prenijeti što širem krugu ljudi. Posebno bih volio ako bi ona došla i dolazila do mladih. Želim da je oni čuju i prihvate. Volio bih da razmisle o svemu i pokušaju shvatiti šta znači biti čovjek, šta znači biti prijatelj, šta znači biti spreman pomoći drugome i šta znači žrtvovati se za drugog", kazao je Rade Aleksić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Poručio je da žrtva ustvari čovjeka i čini čovjekom, posebno ako se ona čuva za sebe.

"I danas se sjećamo Srđana Aleksića, mladog čovjeka koji je u ratnim vremenima izgubio život štiteći slabijeg", kazao je predsjednik Skupštine Opštine Trebinje Dragoslav Banjak navodeći da Trebinje čuva sjećanje na hrabrog mladića.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Podsjetio je da Gradska uprava godinama obilježava dan njegove smrti te da Sportski kompleks i Međunarodni plivački miting u ovom gradu nose njegovo ime.

Srđanu Aleksiću posthumno je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a njegovo ime nose ulice u Sarajevu i regiji, kao i međunarodni nogometni turnir u Tuzli.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, a Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca posjećuje svake godine.