BiH
0

Radari primjetili neidentificirani objekat u blizini shuttlea Columbia

Klix.ba
Vanzemaljci?
Vanzemaljci?
Američki vojni radari snimili su omanje tijelo neidentificiranog porijekla u neposrednoj blizini shuttlea Columbia tokom drugog dana njegove fatalne misije, saopćila je NASA. "Ne znamo da li se radi o svemirskom otpadu koji je prošao pored Columbije ili nečemu što se odvojilo od broda", izjavio je portparol svemirskog centra Johnson u Houstonu, dodajući da se objekat kretao brzinom od 18 km/h. Incident se dogodio drugog dana svemirske misije u trenutku kada je Columbia bila u orbiti na visini od 277 km. NASA napominje da su ti podaci registrovani u zračnoj bazi na Floridi, i upravo se analiziraju.

"To su preliminarni podaci. Još uvek nismo u stanju kazati da li se shuttle sudario sa svemirskim otpadom ili je nešto drugo u pitanju", izjavio je portparol. Nije isključeno da se radi o komadu leda sačinjenom od otpadnih voda koje svemirski brod ispušta u redovnim intervalima tijekom leta.

Sjevernoamerička svemirska komanda (NORAD) neprekidno prati oko 9.000 komada svemirskog otpada oko Zemlje. Događa se da svemirski brodovi u orbiti moraju promjeniti kurs kako bi izbjegli sudar sa nekim objektom stanovite veličine. Gotovo se redovno dešava da mali komadi otpada ili mikroasteroidi oštete shuttlove tijekom leta.

Shuttle Columbia se dezintegrirao, iz još nerazjašnjenih razloga, 1. februara iznad Teksasa prilikom povratka sa 16-dnevne misije. U nesreći je poginulo svih sedam članova posade.