Za 4 mjeseca
0

Radar kod Zenice 'zaradio' 205.000 KM

ZEDA
Nesreća u Drivuši, Foto: ZEDA
Nesreća u Drivuši, Foto: ZEDA
Na području Zeničko-dobojskog kantona u prvih devet mjeseci ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 33 osoba, a 181 osoba je zadobila teže tjelesne povrede. Ukupno se dogodilo 3.211 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 670 nezgoda napravljeno na magistralnim putevima i u tim nesrećama je 13 lica smrtno stradalo.

U poređenju sa podacima od protekle godine, broj saobraćajnih nezgoda je u porastu, ali da je uočljivo manji broj smrtno stradalih lica na magistralnim putevima.

U cilju poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja MUP ZDK je u proteklom periodu poduzimao mjere preventivnog i represivnog karaktera. Najefikasnije se pokazalo instaliranje stalnog radara na magistralnom putu M-17 u naseljenom mjestu Donja Vraca kod Zenice, gdje je za četiri mjeseca evidentirano 3.946 prekršaja za koje su izdati prekršajni nalozi u vrijednosti od 205.850 KM, a vozačima je izrečeno ukupno 5.130 dana zabrane upravljanja motornim vozilima.

''U pogledu predmetnih podataka bitno je naglasiti da je evidentna tendencija smanjenja broja prekršaja na naznačenoj dionici magistralnog puta i da je povećana bezbjednost saobraćaja na ovoj dionici. Navedeno ukazuje na činjenicu da funkcionisanje fiksnog radara preventivno djeluje na učesnike u saobraćaju u smislu njihovog boljeg i savjesnijeg poštivanja saobraćajnih propisa što u krajnjoj liniji doprinosi poboljšanju stanja bezbjednosti saobraćaja na dionicama na kojim funkcioniše fiksni radar'', ističu u službi za odnose sa javnosti policije MUP-a ZDK.

Pozitivno isustvo za 'zeničkim radarom' MUP ZDK je instalirao fiksni radar na sjevernoj petlji u općini Maglaj, dok je u mjestu Brankovići kod Žepča instalirano kućište za radar i na tom lokalitetu će povremeno, u skladu s procjenama, biti postavljen radar. Za ove sigurnosne aktivnosti budžet Zeničko-dobojskog kantona je izdvojio oko 367.000 KM.