{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rad Vlade i NSRS najlošiji u posljednjih pet godina

11.8.2015. u 13:50
21
19
Rad Vlade i NSRS najlošiji u posljednjih pet godina
21
Rad Vlade i NSRS najlošiji u posljednjih pet godina
Vlada i Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) u zakonodavnom dijelu ostvarili su u prvih šest mjeseci ove godine najlošije rezultate u posljednjih pet godina, ocjena je Centra civilnih inicijativa (CCI).
Predstavnici CCI danas su u Banjoj Luci prezentovali izvještaje o monitoringu rada Vlade i NSRS za prvih šest mjeseci ove godine.

"Prikazana produktivnost i efikasnost Vlade RS u prvih šest mjeseci najveći su u posljednjih pet godina, ali kvantitet ne donosi nužno i kvalitet”, rekao je Željko Ninković iz monitoring tima CCI-ja.

Naime, iako je za najmanji broj sati rada razmotren do sada najveći broj mjera, Vlada RS je u zakonodavnom dijelu ostvarila u prvih šest mjeseci ove godine najlošiji rezultat u posljednjih pet godina. Utvrđeno je svega 40 zakona, od čega samo 16 u formi prijedloga.

Što se tiče rada Narodne skupštine RS, iz CCI-ja su naveli da aktivnost poslanika nije bila posebno izražena. Na svega dva od 23 održana zasjedanja bili su prisutni svi poslanici, dok su svega 44 od 83 poslanika prisustvovala svim zasjedanjima.

Utvrđeno je da 12 poslanika nije diskutovalo ni o jednoj mjeri koje su bile na dnevnom redu, a još 12 ih je uzelo učešće u diskusiji o samo jednoj mjeri. Nijedno poslaničko pitanje nije postavilo čak 30 poslanika.

Pored toga, nijedan poslanik nije podnio nijedan prijedlog zakonskog rješenja.

"Produktivnost je morala biti veća, ali odgovornost za to većim dijelom snosi Vlada, pošto skupština prilično efikasno završava rad na svim dokumentima koji joj dolaze od Vlade”, kazao je Ninković.

CCI je utvrdio da je konačan rezultat rada skupštine zabrinjavajući, da 45 posto mjera na kojima je rađeno za konačni rezultat ima svega deset zakona na kojima je u potpunosti završena procedura i još 29 prihvaćenih u nacrtu i poslatih u dalju proceduru.

Ovo je, kako su naveli u CCI-ju, najlošiji rezultat u posljednjih pet godina.

Istaknuto je i da Narodna skupština nema potpredsjednika iz hrvatskog naroda, kao i da u rukovodstvu nema ženu, što je ranije bio slučaj.

Navedeno je da se sukob dva politička bloka zbog vlasti vodi svim sredstvima, prema svemu sudeći i nedozvoljenim.

"Podsjetimo da afera 'kupovine poslanika', koja je ozbiljno uzdrmala same demokratske osnove društva i nanijela ozbiljnu štetu institucijama vlasti u RS, još uvijek nije razjašnjena”, rekao je koordinator za medije CCI-ja Darko Marić.

On je naveo da CCI apeluju na vlast u RS da reformsku agendu približi javnosti i učini maksimalan napor da u dijalogu sa zainteresovanim faktorima društva dođe do konsenzusa po pitanju reformi.

Kao jedan od najvećih problema navedena je i zaduženost RS, a ukupan dug dostigao je visinu od dva i po godišnja budžeta i iznosi više od pet milijardi KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: