Između dvije vatre
7

Rad sudskih vještaka: Između nestručnosti tužilaca i neodgovornosti ministarstva

Piše: I. Č.
Podizanje optužnica propraćenih spektakularnim akcijama sve češće "pada u vodu", zbog čega su reagovali i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH. To dovodi do sve većeg jaza između predstavnika pravosudnog sistema, zbog čega je, uz ostalo, kompromitovan i rad sudskih vještaka.

Predsjednik Udruženja sudskih vještaka Fajik Ekić kazao je za Klix.ba da su sudski vještaci dovedeni u nezahvalan položaj zbog, sa jedne strane nesposobnosti tužilaca, a sa druge neodgovornosti Federalnog ministarstva pravde. Pored toga napominje i slučajeve nestručnosti samih sudskih vještaka.

"USAID trenutno vodi jedan projekt zbog sve učestalijih slučajeva u kojima tužiocima padaju tužbe, zbog čega se loptica odgovornosti prebacuje na rad tužilaca i rad sudskih vještaka. Tu se stvara jaz, a doneseni su određeni zaključci. I ja sam se kao predstavnik sudskih vještaka očitovao s tim u vezi", kazao je Ekić.

Dodao je da imaju problem zbog toga što tužioci žele upravljati određenim stvarima, ne želeći prihvatiti činjenicu da su oni odgovorni za svoje tužbe.

Tužilac odgovoran za svoje tužbe

"Tužilac odgovara za svoju tužbu, ne vještak. A oni traže od vještaka da čovjeka okrivi. To im često pada u vodu, jer će pred sudom odmah oboriti takvog vještaka. Tužioci su stranke, isto kao i advokati. Oni hoće da upravljaju nekim stvarima, iako su nestručni. Oni ne znaju napisati nalog vještaku. Stručan vještak, iz određene struke, može odgovoriti na bilo koje pitanje koje pravnici postave. Međutim, sva problematika nastaje iz procesnih grešaka. Sud ili tužilac ne znaju napraviti nalog po zakonu, zbog čega ispaštaju oni koji angažiraju vještaka, jer gube spor", navodi Ekić.

Ističe da okrivljeni imaju pravo angažirati koga god hoće od vještaka te da sud rukovodi vještačenjem.

"Ti vještaci uopće ne moraju biti sa liste stalnih sudskih vještaka. Kad te sud ovlasti, ti postaješ vještak. Dakle, moraš uvjeriti sud da si ekspert iz određene oblasti, kako bi mu pomogao", naglasio je Ekić, dodavši da se sudski vještaci angažiraju prema određenim potrebama, a finansira ih onaj ko ih angažuje.

Kemal Čaušević na listi stalnih sudskih vještaka

Fajik Ekić napominje da je pored svih problema rad sudskih vještaka kompromitovan upravo zbog neodgovornosti Federalnog ministarstva pravde.

"Federalno ministarstvo pravde s vještacima nikako ne kontaktira. To kako rade, kako ih biraju, tu zaista ima svašta. Ima ih koji su izabrani bez konkursa, a ja to znam jer pratim procedure svakodnevno. Federalno ministarstvo pravde nikako nije posvećeno tome, iako su odgovorni za vještake", cijeni Ekić.

U prilog Ekićevoj tvrdnji ide i činjenica da se na listi stalnih sudskih vještaka iz oblasti ekonomske struke, pri Općinskom sudu u Sarajevu, još uvijek nalaze imena poput Kemala Čuševića.

Advokat Almin Dautbegović podsjeća za Klix.ba da niko nije kriv dok se ne osudi pravomoćnom sudskom presudom.

"Kad je riječ o tome da li su ti vještaci još uvijek aktivni, o tome odlučuje Federalno ministarstvo pravde. U praksi, kad sudovi saznaju da je neka osoba pod određenom sumnjom za krivično djelo, onda oni budu angažovani. To pitanje se rješava praktički dok se ne vidi hoće li sud presuditi ili će neka osoba biti oslobođena krivnje. Ne možemo krenuti od pretpostavke da će osoba zasigurno biti optužena. To ne mora značiti, niti mi smijemo vjerovati u to da hoće", poručio je Dautbegović.

Dodao je da se sudski vještaci ne angažuju samo u krivičnim predmetima, nego i u parnicama.

"Dakle, gdje god se pojavi potreba da se tumači neka situacija, za koju sud nema dovoljno vještina, jer pravnici nisu ekonomisti, u tom slučaju se angažuju vještaci. Angažuju ih kad god sud za to ima potrebu. Ne bi bilo uredu da ih sud razriješi dužnosti dok se ne donese pravomoćna presuda", zaključio je Dautbegović.

Osim Kemala Čauševića na listi stalnih sudskih vještaka ekonomske struke se nalaze i druga poznata imena, poput Kemala Kozarića, Enisa Džafića i drugih.