Kritično i u julu
22

Rad stomatologa u doba pandemije: Jedni su podigli cijene, drugi smanjili plate, a svima fale mušterije

L.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon skoro dva mjeseca nemogućnosti rada, većina stomatologa se sredinom maja vratila u svoje ordinacije. Dvomjesečni stopostotni gubici, kasniji manjak mušterija i ukorijenjen strah od kontakta samo su neke od nedaća s kojima su se suočili doktori i tehničari.

Tokom prethodna dva mjeseca pokušali su se nadoknaditi finansijski gubici koji su nastali usljed naredbi Federalnog štaba civilne zaštite o potpunom zatvaranju privatnih stomatoloških ordinacija na području ovog bh. entiteta. Iako su pacijenti u maju i junu iskazivali potrebu za stomatološkim uslugama, trenutna potražnja za njima varira od ordinacije do ordinacije.

Jedan sarajevski stomatolog koji svojim pacijentima pruža usluge iz oblasti ortodoncije naglašava da se brojnost pacijenata ponovo umanjuje sa svakodnevnim povećanjem broja pozitivnih osoba.

"Juli je ponovo kritičan. Protekla dva mjeseca stekli smo nove pacijente, građani su nas birali, ali je sa zadnjim danima situacija ponovo nezadovoljavajuća. Ova specijalistička grana stomatologije, osim što je sama od sebe itekako zahtjevna, komplikovana je i u smislu naplate usluga. Svaki pacijent koji odluči staviti aparatić za zube svjestan je da će tu uslugu platiti dosta skuplje od npr. protetičkih usluga. U tom smislu, trenutno nam se dešava da pojedini pacijenti traže odgodu plaćanja", ističe za Klix.ba stomatolog i vlasnik stomatološke ordinacije.

Iako ovaj sarajevski specijalista nije, kako kaže, podizao cijene svojih usluga, njegov kolega dr. Tarik Hujić iz Centra stomatološke protetike, usljed potrebe za nabavkom nove, sigurnije zaštitne opreme i uopće potrošnog materijala primoran je pružene usluge naplatiti više nego inače.

"Vrlo nam je važno da se pacijenti osjećaju lagodno. Nabavili smo odijela, UV lampe, zatim UV lampe s protokom vazduha koje rade osam sati dnevno i sterilišu zrak, te ostali sadržaj koji je bio uslov za nastavak našeg rada. Da bismo uloženo nadoknadili, npr. plombe koje smo inače naplaćivali 40 ili 50 maraka, u doba korone iznose 55 ili 60 maraka. S obzirom na to da jednokratno zaštitno odijelo košta 6 KM, a koje moramo imati, naš tim od četiri osobe po jednom pacijentu gubi više od 20 maraka", poručuje dr. Hujić.

U Centru stomatološke protetike, prema riječima dr. Hujića, unatoč dvomjesečnom neradu nije bilo otpuštanja radnika, a plate su isplaćivane kao i ranije. Istovremeno, vlasnik jedne tuzlanske ordinacije kazao nam je da je, usljed stopostotnih gubitaka radnicima bio primoran isplaćivati minimalnu zakonsku platu, te dodaje da posljedice pandemije osjeti i trenutno s obzirom na to da nema pacijenata iz dijaspore koji predstavljaju glavni izvor prihoda u ljetnim mjesecima.

Među našim sagovornicima najnezadovoljniji odlukom o potpunom zatvaranju ordinacije bio je mladi zenički stomatolog, dr. Amer Kubat koji je zajedno s još jednim kolegom stomatologom podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog, kako kaže, diskriminacije.

"Apsurdno je zatvarati privatne ordinacije, a državnoj stomatološkoj službi ne zabraniti rad. Našim radom se također puni budžet, stoga potpuna zabrana rada nije bila uredu. Ukoliko Ustavni sud utvrdi da smo u pravu, dobar dio drugih kolega iz privatne prakse krenut će u kolektivnu tužbu", poručuje dr. Kubat, stomatolog i vlasnik ordinacije Riba-Dent.

Iako se, i pored povećanja broja oboljelih ne spominje uvođenje sličnih restriktivnih mjera, stomatolozi s kojima smo razgovarali strahuju da bi ponovo mogli naići na probleme. Tvrde, građani će biti još oprezniji te samim time i njihovi rjeđi gosti.