{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rad na crno cvjeta u Tuzlanskom kantonu

F
6.2.2007. u 16:54
0
0
Rad na crno cvjeta u Tuzlanskom kantonu
0
Rad na crno cvjeta u Tuzlanskom kantonu
Tuzla
U više od tri hiljade firmi prošle godine kantonalna inspekcija za radne odnose, zaštitu na radu i socijalnu zaštitu zatekla je 1.358 radnika zaposlenih nacrno.
Poslodavci su dobili kratak rok da te radnike prijave i legaliziraju njihov rad, što je u većini slučajeva i učinjeno. Spiskovi s imenima osoba koje je inspekcija zatekla u nezakonitom radnom odnosu dostavljeni su Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Džemal Hrustić, glavni kantonalni inspektor za radne odnose, zaštitu na radu i socijalnu zaštitu Tuzla, kazao je da kantonalna inspekcija rada kontrole vrši prema godišnjem planu ali i na osnovu prijava.

Nelegalno zaposlenih radnika je najviše u oblasti građevinarstva, ugostiteljstva i mašinske i elektroindustrije.

Ukoliko u zadatom roku poslodavac ne prijavi radnike, protiv istog se podiže prijava za pokretanje prekršajnog postupka. Kazne se u zavisnosti od prekršaja kreću u rasponu od 500 do 10.000 konvertibilnih maraka.

U prošloj godini protiv poslodavaca koji nakon inspekcijske kontrole nisu prijavili radnike, podneseno je 100 prijava. I ove godine kontrole rada nacrno aktivno će se vršiti a Hrustić najavljuje rigorozne sankcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: