BiH
0

Rad na crno cvjeta u Tuzlanskom kantonu

FENA
Tuzla
Tuzla
U više od tri hiljade firmi prošle godine kantonalna inspekcija za radne odnose, zaštitu na radu i socijalnu zaštitu zatekla je 1.358 radnika zaposlenih nacrno.

Poslodavci su dobili kratak rok da te radnike prijave i legaliziraju njihov rad, što je u većini slučajeva i učinjeno. Spiskovi s imenima osoba koje je inspekcija zatekla u nezakonitom radnom odnosu dostavljeni su Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Džemal Hrustić, glavni kantonalni inspektor za radne odnose, zaštitu na radu i socijalnu zaštitu Tuzla, kazao je da kantonalna inspekcija rada kontrole vrši prema godišnjem planu ali i na osnovu prijava.

Nelegalno zaposlenih radnika je najviše u oblasti građevinarstva, ugostiteljstva i mašinske i elektroindustrije.

Ukoliko u zadatom roku poslodavac ne prijavi radnike, protiv istog se podiže prijava za pokretanje prekršajnog postupka. Kazne se u zavisnosti od prekršaja kreću u rasponu od 500 do 10.000 konvertibilnih maraka.

U prošloj godini protiv poslodavaca koji nakon inspekcijske kontrole nisu prijavili radnike, podneseno je 100 prijava. I ove godine kontrole rada nacrno aktivno će se vršiti a Hrustić najavljuje rigorozne sankcije.