Miroslav Lajčak
0

"Rad međunarodne zajednice uskladiti sa potrebama BiH"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák izjavio je da se angažman međunarodne zajednice mora uskladiti sa situacijom i potrebama BiH, te da na osnovu trenutnog stanja u zemlji ne bi mogao preporučiti Vijeću za implemetaciju mira da treba da dođe do zatvaranja OHR-a i ukidanja "bonskih ovlasti".

"Ovo je 2008.godina i ovo je BiH koja je potpisala Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a istovremeno je to zemlja koja ne ispunjava obaveze i ide mnogo sporije nego što je bilo očekivano", rekao je Lajčák večeras za RTRS objašnjavajući šta znači stav da je politička situacija u BiH takva da treba redefinirati ulogu međunarodne zajednice.

BiH je i zemlja koja, rekao je visoki predstavnik, troši previše energije i vremena u izjavama, koracima koji produbljuju nepovjerenje između konstitutivnih naroda, a sve to međunarodna zajednica treba da procjeni i odluči o tome koja je najbolja forma njenog angažmana u BiH.

Lajčak je naveo da se tu ne govori o novim mjerama, već o tome da je na BiH vraćena pažnja međunarodne zajednice, što je, naveo je, dobro i potrebno za našu zemlju u ovoj fazi.

Govoreći o tome šta se može očekivati od sjednice Vijeća za implemetaciju mira krajem novembra, naveo je da se prvo može očekivati analiza političke situacije i toga što desilo od zadnjeg sastanka Vijeća krajem juna, a očekuje i jasan stav o ispunjavanju postavljenih dva cilja i pet uvjeta koji nemaju alternativu, kao i jednu ozbiljnu diskusiju o tome koja je najbolja forma koja odgovora BiH prisustvom međunarodne zajednice.

Lajčak je negirao stav da i on snosi odgovornost za zastoj u reformama, jer je ta odgovornost na domaćim političkim predstavnicima.

Na pitanje da li je tokom svojih nedavnih posjeta s međunarodnim zvaničnicima tražio saglasnost za smjene nekih političkih lidera, visoki predstavnik je rekao da “ne želi da vulgarizuje diskusiju oko ‘bonskih ovlasti’ u smislu da on traži dozvolu da nekoga skloni iz političkog života, već je vrlo otvoreno govorio o političkoj situaciji, kakvo je njegovo viđenje, te koje su najbolje mjere angažiranja međunarodne zajednice u BiH”.

On je u izjavi za RTRS naglasio da su ‘bonske ovlasti’ jedan od instrumenata koji su mu na raspolaganju, te da on nije čovjek koji gleda na te ovlasti kao prvi instrument.

Naveo je da je koristio ‘bonske ovlasti’, ali ne na način da promovira sebe, već da pomogne BiH.

Visoki predstavnik je ponovio da odluku za zatvaranje OHR-a donosi Vijeće za implemetaciju mira na osnovu njegove preporuke i poruka iz BiH, ali da je danas trenutno stanje takvo da može ne može da preporuči da dođe do zatvaranja OHR-a i ukidanja ‘bonskih ovlasti’.

Demantirao je i pojedine navode da su zbog nekih izjava predsjedavajući predsjedništva BiH Haris Silajdžić i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj nepoželjni u New Yorku, dodajući da se demanti takvih špekulacija već mogao čuti danas.