{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Rad Haškog tribunala bit će duži zbog Mladićevih dnevnika"

F
19.6.2010. u 10:31
0
2
"Rad Haškog tribunala bit će duži zbog Mladićevih dnevnika"
0
"Rad Haškog tribunala bit će duži zbog Mladićevih dnevnika"
Patrick Robinson
Predsjednik Haškog suda (ICTY) Patrick Robinson u petak je izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a da je moguće produženje očekivanih rokova za završetak većine preostalih suđenja zbog izvođenja novih dokaza vezanih uz ratne dnevnike Ratka Mladića, pronađene u februaru ove godine u Srbiji, te zbog kadrovskog osipanja suda i drugih neplaniranih razloga.
Govoreći o nepredviđenim razlozima za produženje nekih haških suđenja, Robinson je tu uključio i "suđenje u predmetu 'Gotovina i ostali' zbog istrage koju provodi hrvatska vlada" vezano uz nestale dokumente koje traži tužiteljstvo.

Međutim, kao najznačajniji razlog dužih suđenja izdvojio je "pronalazak 18 vojnih bilježnica koje je navodno ispisao Ratko Mladić od 1991. do 1995.", rekavši da otkriće tih novih dokaza "ima potencijal značajno utjecati na datume predviđenih dovršetaka sedam od devet postojećih suđenja".

Kao suđenja koja će produžiti Mladićevi ratni dnevnici nabrojao je predmete 'Prlić i ostali', Stanišić i Simatović, Stanišić i Župljanin, Karadžić te predmet Šešelj.

U raspravi na Vijeću sigurnosti je spomenuto da bi zbog novih dokaza neka od tih suđenja mogla biti produžena i do 20 mjeseci, poput procesa Vojislavu Šešelju, a predmet Stanišić i Simatović za 13 mjeseci.

Glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz u svom je istupu na Vijeću sigurnosti istakao da su Mladićevi ratni dnevnici "vrijedan, opsežan materijal koji se trenutno analizira", te najavio da će tužiteljstvo tražiti njegovo uvođenje kao dokaza u nekoliko suđenja.

Sudac Robinson upozorio je Vijeće sigurnosti na važnost produženje mandata sudaca kako bi oni pokrivali očekivano razdoblje produženog rada, i to za suce raspravnih i žalbenog vijeća do 2013., a samo za žalbene suce do 2014.
Njegova prethodna procjena, iz izvještaja u decembru 2009., govorila je o završetku svih suđenja u 2011. i svih žalbenih postupaka u 2013., izuzev procesa Radovanu Karadžiću, koji bi trajao po godinu duže u obje faze.

Robinson je Vijeće također upozorio na "dramatičan odljev kadrova" suda, "po troje svakih pet dana" te pozvao da se hitno poduzmu mjere kako bi se zaustavilo osipanje osoblja, uključujući i trajne ugovore o radu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: