Humanitarna akcija
0

"Race For The Cure" u subotu u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U petak 24. oktobra u 12 sati u Hotelu "Saraj" počet će dvodnevna konferencija posvećena oboljelima od karcinoma dojke. Organizator konferencije je “JDC-Komen For The Cure”.

Tokom konferencije, kojoj će prisustvovati stručnjaci iz BiH i SAD, bit će razmjenjene informacije o statusu oboljelih u BiH, a diskutovat će se i o načinima kako zajedno raditi i ojačati razmjenu informacija, te pružiti veću podršku oboljelima od karcinoma dojke.

Dan kasnije, u subotu 25. oktobra, u Vilsonovom šetalištu u 15 sati održat će se velika humanitarna akcija pod nazivom “Race For The Cure” (Trka/šetnja za ozdravljenje), čiji je cilj podizanje svijesti za borbu protiv raka dojke i obezbjeđivanje sredstava za besplatne mamografske preglede za žene bez zdravstvenog osiguranja u BiH.

Događaju će prisustvovati građani Sarajeva, Tuzle, Mostara, Travnika, Banja Luke, Doboja, Višegrada, Bugojna, Brčkog, Goražda i drugih gradova. Skup će svojim prisustvom podržati i predstavnici inostranih ambasada i organizacija smještenih u BiH.

“Race For The Cure” je projekat koji se održava u čitavom svijetu, a na kojem učestvuju milioni građana. Ovaj događaj se prvi put organizuje u BiH. Prema nezvaničnim podacima, u BiH ima preko 500 hiljada osoba koje nemaju zdravstveno osiguranje.