BiH
0

Rača: Danas probijanje nasipa radi odvoda vode

SRNA
"Vode Srpske" danas će raditi na probijanju drinskog nasipa na lokalitetu Rača radi odvoda vode sa poplavljenog evakucionog područja, saopšteno je iz Republičke Uprave Civilne zaštite.

U toku noći s tog dijela drinskog nasipa izvršena je evakuacija stanovništva i stoke.

Iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske navode da je u Bijeljini sinoć od 23.00 sata pao napon i u tri navrata nestajalo je električne energije što je prouzrokovalo prekid fiksne telefonije i interneta.

Grad Bijeljina je, posredstvom Republičke uprave Civilne zaštite, prihvatio ponudu za pomoć njemačke organizacije "Help" i očekuje se da u Bijeljinu stignu terenska vozila sa pumpama velikog kapaciteta, pratećom opremom i kompletnom posadom.

Evropska komanda američkih snaga NATO-a obezbijedila je pomoć u opremi u trajno vlasništvo Republičkoj upravi u vrijednosti od oko 700.000 dolara. Pomoć danas kreće iz Italije, a dolazak i isporuka očekuje se sutra u Banjaluci.

Republička uprava je, posredstvom Ministarstva bezbjednosti BiH, prihvatila pomoć USAID-a koja se sastoji od četiri motorna čamca i očekuje se njihov dolazak.

Na području opštine Donji Žabar utvrđen je nasip u mjestu Kopanica i rijeka Sava se više ne izliva na tom području. Na utvrđivanju tog dijela nasipa bile su angažovane Oružane snage BiH. U ovoj opštini i dalje je pod vodom oko 50 kuća.

Opštinski Štab za vanredne situacije u Šamcu sinoć je donio zaključak da osnovni zadatak danas bude uklanjanje uginule stoke.

Pošto je u gradu ostalo oko 25 posto stanovništa, a nivo vode opao za jedan metar, odlučeno je da se Štab pokuša približiti gradu što je više moguće. Donesena je i odluka o uvođenju policijskog časa koji će trajati od 22.00 do 6.00 sati.

U opštini Modriča aktivnosti su usmjerene na dostavu hrane, vode, lijekova, higijenskih paketa i drugih potrepština stanovništvu u mjestima Vranjak, Koprivna, Miloševac i Modriča četiri, koja su bila ugrožena poplavama.