BiH
0

Puzigaća: Raspravu o (ne)poštivanju principa konstitutivnosti bh. naroda

FENA
Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Drago Puzigaća izjavio je danas tokom sjednice ovog doma u Sarajevu da će Klub delegata srpskog naroda, kojem i on pripada, na jednoj od narednih sjednica Doma aktuelizirati pitanje koliko se poštuje odluka o konstitutivnosti bh. naroda, u ovom slučaju u vezi sa zastupljenošću zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama u FBiH.

Pitanje konstitutivnosti Puzigaća je aktuelizirao u toku današnje delegatske rasprave o Nacrtu budžeta FBiH za iduću godinu, istaknuvši da su nedovoljna budžetska izdvajanja za povratak Srba u FBiH, kao i u RS-u za povratak Bošnjaka i Hrvata. Davanja su najviše vezana za donaciju stoke povratnicima i za poljoprivredu, dodao je.

"Međutim, to nije dovoljno, povratnici ne mogu biti samo stočari i poljoprivrednici. Treba misliti i o njihovom zapošljavanju. Održiv povratak je doprinos konstitutivnosti", riječi su dopredsjedavajućeg Doma naroda.

Puzigaća nije precizirao da li će delegatska rasprava koju je najavio biti kandidirana za prvu narednu ili za neku od sljedećih sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.